Skillnaden mellan dexametason och prednisonDexametason och prednison

Prednison och dexametason är båda kortikosteroider som har speciella ändamål och åtgärder. De kan vara lika i några av deras funktioner, men de säkert är olika. Dexametason som tas oralt kan minska behovet av kompletterande medicinska ingrepp i jämförelse med oral prednison. Dexametason är det generiska namnet av drogen, och dess varumärke är Decadron. Prednison är också det generiska namnet av andra läkemedel, och dess varumärke är Predsol. Dessa två typer av läkemedel är både syntetiskt gjorda kortikosteroider.

Dexametason används för att minska svullnad i flera sjukdomar. Några exempel involverar systemisk lupus sjukdom, reumatoid artrit, akut giktartrit, ulcerös kolit, Chrohn 'sjukdom och psoriasisartrit. Allvarliga allergiska reaktioner som inte svarar på annan farmakologisk hantering s kan lika gärna svara på detta läkemedel, såsom bronkial astma, atopisk dermatit, och läkemedelsutlöst dermatit. långsiktiga hudsjukdomar hanteras med dexametason innebär dermatit, pemfigus, herpetiformis, svåra former av psoriasis, och allvarliga seborroiskt eksem. långsiktiga inflammatoriska och allergiska tillstånd i iris, uvea, optisk nerver och bindhinnan är också hanteras med detta läkemedel.

Å andra sidan, är prednison framträdande effektiv för astmapatienter. Detta läkemedel är ofta förskrivas till patienter med status asthmaticus eller ihållande astmaattacker. Prednison är också visat sig vara effektiva vid behandling av reumatoid artrit. Det kan förhindra utsläpp av vissa ämnen i kroppen som kan leda till att immunsvaret för att skapa en inflammation. Ändå är detta läkemedel används också för att hantera flera andra tillstånd som hudsjukdomar och ulcerös kolit.

Dexametason kan öka eller minska Resultatet av blodförtunnande medel, såsom Waran. Blod koagulering måste övervakas noggrant, och blodet tunnare önskade dosen måste också regleras för att uppnå de förväntade nivåerna av blodförtunnande för personer som tar blodförtunnande medel som påbörjade tar dexametason. Olika läkemedel kan interagera med prednison. Individen måste tala om för läkaren om han använder aspirin, diuretika, Warfarin, cyklosporin, insulin eller orala hyperglykemiska medel, Nizoral, Rifampicin och fenytoin.

En patient får inte använda någon av dessa två läkemedel om han är allergisk mot någon av dessa, eller om han har en svampinfektion på någon del av sin kropp. Innan någon av dessa kortikosteroider, måste du tala om för din läkare om dina sjukdomar och om alla andra läkemedel du tar. Det finns flera sjukdomar som kan ändras genom användningen av dessa droger. Doseringen av dessa läkemedel måste ändras om du är under oregelbunden stress, såsom en allvarlig sjukdom, infektion eller feber. Dessa läkemedel kan försvaga immunsystemet i kroppen, vilket gör det lättare för en person att få infektionen eller göra ditt tillstånd ännu värre. Du måste undvika att människor som har en infektion eller är sjuk. En person får inte ha en levande försvagat vaccination när du använder någon av dessa två läkemedel eftersom det inte kommer att vara lika effektiv som den borde vara och kan snarare leda till infektion i stället för att ge dig immunitet. Innan dessa läkemedel bör patienten ha en full mage, eftersom de kan orsaka magbesvär.

Sammanfattning:1. prednison och dexametason är båda kortikosteroider som har speciella ändamål och åtgärder.

2. Dexametason som tas oralt kan minska behovet av kompletterande medicinska ingrepp i jämförelse med oral prednison.

3. Dexametason är det generiska namnet av drogen, och dess varumärke är Decadron. Prednison är också det generiska namnet av andra läkemedel, och dess varumärke är Predsol.

4. Dexametason används för att minska svullnad i flera sjukdomar. Långsiktiga inflammatoriska och allergiska tillstånd i iris, uvea, synnerverna och bindhinnan är också hanteras med detta läkemedel. Å andra sidan, är prednison framträdande effektiv för astmapatienter.