Skillnaden mellan nötning och LacerationNötnings Vs Laceration

Visste du att huden faktiskt anses vara den största organ i människokroppen? Ja, utan tvekan, täcker huden mest ytarean och täcker nästan hela den mänskliga kroppen externt. Besitter flera skikt nämligen epidermis (yttersta), dermis (mellanskiktet) och den subkutana vävnaden skiktet eller under cutis, fungerar huden som kroppen 's primära försvar mot sjukdomar och fysiska sår och trauman. I detta avseende, när huden såras det antingen kan bli sargade, eller slipas.

Enligt graden eller djupet av skadan, nötning och skärsår är bara två av de många typer av sår inklusive avulsion, punktering och snitt sår. Nötning är den mildare form av skada jämfört med laceration, eftersom det endast involverar skrapning bort av en viss region i integument. Sålunda är det en mer ytlig (den mest ytliga) typ av sår. Rivsår, tvärtom, är djupare sår. Dessa är de fulla tjocklek sår, varigenom hela huden penetreras av en naggad kant som en trasig bit av glas eller flaska. Det finns trubbigt våld inblandade.

I linje med penetrationsgraden, endast skrubbsår nå epidermal hudlagret. Eftersom det 'sa form av hud skrapning inblandade, blir huden lite grov vid beröring, rödaktig och varmare på grund av omedelbar inflammation inblandade. Skrubbsår beror ofta på verksamhet med friktion eller gnugga krafter som i fallet med en idrottsman gnugga huden av armarna på ytan av en grov hård väggen.

I andra aspekter kan ett nötnings också innebära (inte bara huden) utan även ögonen. Hornhinnan nötning ske när hornhinnan i ögat (den struktur som omfattar iris) skrapas av.

Skärsår kan nå mycket djupare genom att nå fettlager och även musklerna under den. Den sargade kommer vanligtvis hälla ut lite blod och eftersom huden är bokstavligen öppnas.

På grund av arten av såret skulle skrubbsår naturligtvis ta mindre tid att läka. Med tillhandahållande av aktuella antibiotika, är någon otillbörlig infektion avvärjt, lämnar huden läkt på några dagar. Helande och behandling för skärsår är mer komplicerat eftersom det kan kräva noggrann suturering bortsett från att ta orala eller injicerbara antibiotika. I slutändan, sår har större tendens att lämna permanenta ärr jämfört med skrubbsår.1. Skrubbsår är enklare sår jämfört med skärsår (allvarligare).

2. Skrubbsår läker snabbare än sår.

3. Skrubbsår vanligtvis don 't blöda till skillnad från skärsår.

4. Skrubbsår skadar epidermis endast till skillnad från sår som kan nå de lägsta hudlagren.