Skillnaden mellan Cymbalta och EffexorSkillnaden mellan Cymbalta och Effexor
Många människor lider av depression och ångest, är allt de någonsin velat vara tillbaka till sitt normala tillstånd och vara glad igen. Men frågan är, är det ett botemedel mot sådana psykologiska tillstånd? Behandlingen kan vara ganska tråkiga, kräver det har stöd av familj, vänner och samhället, lämpliga miljöförhållanden, psykologisk behandling och naturligtvis medicinsk terapi.

Enligt vissa psykologer, kan styra panik och ångestattacker vara knepigt. Oftast än inte, när dessa attacker inträffar, är det nästan omöjligt att stoppa den. Det viktigaste här är att förhindra det innan de faktiskt inträffar. När allt kommer omkring, är förebyggande fortfarande den bästa medicinen, eller hur?

Ett sätt att kontrollera dessa attacker är genom medicinering. Det finns många typer av dessa mediciner som säljs på marknaden. Det är dock ytterst viktigt att söka läkare innan någon tar sådana läkemedel. Dessutom har de flesta av dessa läkemedel bör komma med ett recept och kan inte köpas som over-the-counter.

SNRI (serotonin och noradrenalinåterupptagshämmare)

Två av de vanligaste antidepressiva som de flesta läkare ordinera idag är Cymbalta och Effexor. Dessa läkemedel är klassade som SNRI och används för att behandla depression, ångest och andra affektiva störningar. SNRI hindrar två signalsubstanser C serotonin och noradrenalin från att resorberas in i cellerna i hjärnan, som förlänger effekten av dessa sändare och lindrar depression.

SNRI vanligen föredragna behandlingen på grund av specificitet för serotonin och noradrenalinåterupptagsproteiner. Det finns en minskad kända biverkningar relaterade till SNRI jämfört med dess andra motsvarigheter. I tillägg till detta, mediciner som hör till denna klassificering är i allmänhet snabbare verkande och mer effektiv vid behandling av affektiva störningar. Det tar vanligtvis två till fyra veckor att märka en positiv förändring i en person som tar dessa läkemedel.

Nu när vi behandlas på SNRI, låt 'oss ta en titt på några skillnader och likheter mellan Cymbalta och Effexor.

 

 
 

Klassificering
SNRI
SNRI / SSRI

Generiskt namn
duloxetinhydroklorid
venlafaxinhydroklorid

generisk tillgänglighet
Nej
Ja

Tillverkare
Eli Lilly
Wyeth

FDA
Godkänts sedan 2004
Godkänts sedan 1993

aktiva metaboliten
5-hydroxi-duloxetine6-metoxi-duloxetin
O-Desmethlvenlafaxine

Handlingsmekanism
Stark, balanserad SNRI

SSRI vid lägre doser (75 mg / dag)

SNRI vid högre doser (150 C 250 mg / dag)

Svagt block dopaminåterupptag vid mycket höga doser (över 350 mg / dag)


indikationer

Egentlig depression

Generaliserat ångestsyndrom

Smärtsam diabetesneuropati

fibromyalgi


Egentlig depression

Generaliserat ångestsyndrom

Social fobi

Panikångest


Bieffekter

Huvudvärk

Illamående och kräkningar

Yrsel

Sömnlöshet

Sömnighet

Torr mun

Trötthet

minskad aptit

erektil dysfunktion

Förstoppning eller diarré


Huvudvärk

Illamående

Yrsel

Sömnlöshet

Sömnighet

Torr mun

Nervositet

Aptitlöshet

diafores

Impotens eller Onormal utlösning

Förstoppningcymbalta

Förutom affektiva störningar, är Cymbalta också för att behandla bipolära störningar och nyligen, har denna drog också för att behandla smärta i samband med depression och stress inkontinens.

Efexor (Venlafaxine)

Jämfört med Cymbalta är Efexor en mer flexibel antidepressiv medicin när de används i olika doser. Utöver detta, finns det några 'off-label' där detta läkemedel används. Det har visat sig vara effektivt för migrän profylax och diabetesneuropati.