Skillnaden mellan CFC och HFA inhalatorer CFC vs HFA Inhalatorer

Inhalatorer är en livräddande anordning för personer med astma och andra lungproblem. Dessa inhalatorer bidra till att fördela medicin in i lungorna eller luftvägarna genom att befria dem och gör det möjligt för patienten att andas ordentligt. Inhalatorer är av olika typer. De två vanligaste är CFC och HFA. Den förstnämnda har blivit bannlyst för användning medan den andra fungerar som dess ersättare.

Den första typen av inhalator görs tillgängliga på marknaden var en CFC, som är en förkortning av klorfluorkol. Denna typ av inhalator förbjöds för användning med den 1 januari 2009 på grund av de skadliga effekterna av CFC på miljön, särskilt på ozonskiktet. HFA eller hydrofluoralkan inhalatorer ersatt CFC inhalatorer.

Båda typerna av inhalatorer har samma storlek och form, och de bär samma dosering av medicinering. Båda verktygen har samma effektivitet dispense medicin. Ändå finns det vissa skillnader mellan de två. För en, medan CFC inhalatorer är giftiga för miljön, HFA inhalatorer är mer miljövänliga.

Fler Skillnader mellan de två typerna av inhalatorer

Kemisk Kompositioner / Drivmedel

CFC inhalatorer använder klorfluorkarboner medan HFA inhalatorer använder hydrofluoralkaner.

Prestanda och potens

CFC inhalatorer är mer potent, och de avger en kraftig explosion av läkemedlet. Patienter klagar ofta över att CFC inhalatorer är hårdare i lungorna, vilket gör dem att känna sig mer obekväm. Följaktligen kunde de känner läkemedlet som pumpas in i sina lungor. HFA inhalatorer, å andra sidan, avger en mjukare eller mjukare spray.

AnvändandeCFC inhalatorer är lättare att rengöra och underhålla. HFA inhalatorer kräva många priming försök före användning. De är svårare att använda, också, eftersom patienten måste ta en lång, långsam andning med ett intervall på 30 sekunder innan du tar medicinen från inhalatorn igen. Efter varje användning måste HFA inhalatorn rengöras, men man måste vara noga med att inte dränka enheten i vatten.

Temperatur

CFC inhalatorer fryser medan HFA inhalatorer är varma på huden. HFA inhalatorer kommer också med en distinkt smak.

Försiktighetsåtgärder

Vissa HFA inhalatorer, men innehåller etanol, en biprodukt av majs. De kan således inte vara lämpligt att använda för människor som är allergiska mot majs. Vissa komponenter i HFA inhalatorer kan också så småningom täppa till anordningen.

Pris

CFC inhalatorer är billigare, och de är tillgängliga i generiska och varumärken. HFA inhalatorer är dyrare, finns endast som märkesläkemedel.

Sammanfattning:

CFS och HFA finns två typer av inhalatorer utformats för personer med lungproblem. CFC inhalatorer är nu förbjudna för användning och distribution sedan 2009 på grund av att drivmedlet, eller kemikalien i CFC inhalatorer, bidrar till miljöskador, särskilt ozonskiktet. De mer miljövänliga HFA inhalatorer ersatt CFC inhalatorer.

En viktig skillnad mellan de två inhalatorer är drivmedlet eller kemikalie som används för att administrera läkemedlet. Namnen på de inhalatorer själva bär namnet på drivmedel som används i inhalatorn: klorfluorkol för CFS inhalator och hydrofluoralkan för HFA inhalatorer.

CFC inhalatorer är mer potent, och de avger en stark och kraftig dimma när de används. Däremot HFA inhalatorer avger en mjuk och mild dimma att fördela mindre partiklar av medicin. Denna typ av leverans gör att vissa patienter upplever att läkemedlet inte fördelas på rätt sätt och att det finns ett behov av ytterligare leveranser.

CFC inhalatorer leverera en sval temperatur, medan HFA inhalatorer kännas varm och klibbig, något som gör att vissa patienter obekväm.

HFA inhalatorer innehåller etanol som kan orsaka allergiska reaktioner för personer som är känsliga för majs. Vissa komponenter i anordningen kan också få den att täppa.