Skillnaden mellan Ambien och LunestaAmbien vs. Lunesta

Det finns olika typer av lugnande medel eller sömnmedel för att behandla sömnlöshet. Dessa faller i allmänhet under nonbenzodiazepine gruppen, även känd som 'z-droger'. Som hör till denna kategori är Sanofi Aventis 'Ambien och Sunovion' Lunesta, båda är medicinskt godkända varumärken för zolpidemtartrat och eszopiklon respektive. De hjälper i första hand patienter somna lättare och sova. De är båda receptbelagda läkemedel, vilket innebär att intaget bör vara mycket kontrolleras. Men på grund av deras omedelbar lugnande effekt, är det troligt att missbrukas av patienter med sömnstörningar. Långsiktiga användning av Ambien och av Lunesta utgör också liknande biverkningar som huvudvärk, trötthet, och andnöd. Även om de är båda avsedda att hjälpa patienter att somna snabbare och sova längre, det finns också ett antal skillnader mellan de två, i första hand när det gäller att formatera eller utseende, effekt, allergiska reaktioner och andra biverkningar.
Formatera
Ambien kommer i tablett format med doseringsvarianter av 5 mg och 10 mg. Dock är den rekommenderade dosen för vuxna 10 mg, en gång dagligen omedelbart före sänggåendet. En Ambien tabletten är elliptisk med en 'AMB' mönsterpressad, följt av '5' eller '10', som är indikativ för dess dosering. Det kan vara rosa eller vitt. Lunesta, å andra sidan, har tre dosering variants- 1, 2, och 3 mg också i tablettform. Den mest förskrivna för en vuxen är 2 mg per dag. Lunesta tabletter är runda och kan vara vit, ljusblå eller mörkblå med en graverad 'S193', 'S191', eller 'S190'.
Effektivitet
Ambien är indicerat för korttidsbehandling av sömnlöshet kännetecknas av svårigheter med sömn initiering. Den agerar direkt och orsakar upp till 8 timmars sömn. Det tas för 7 till 10 dagar eller längre, beroende på läkaren 'rekommendation. Baserat på kontrollerade kliniska studier har Ambien visats minska sömnlatensen för upp till 35 dagar. På samma sätt, Lunesta träder i kraft genast, vilket gör upp till 8 timmars sömn. Det är, liksom, rekommenderas att tas för 7 till 10 dagar, men varar upp till 6 månader i fråga om effektivitet. Dessutom Ambien och Lunesta don 't kräver en strikt medicinering schema. Patienten behöver bara ägna hela 8 timmars sömn medan det träder i kraft.
Allergiska reaktioner och andra biverkningar
Även långsiktigt intag av antingen Lunesta eller Ambien har mindre nackdelar som dåsighet, huvudvärk och andningssvårigheter, ett antal allvarliga biverkningar varierar. Ambien kan dra allergier, bihåleinflammation, och somnambulatory avvikelser som sömn-walking och sova körning. Korttids amnesi är en av de vanligaste biverkningarna av Ambien, särskilt i fall där patienten för tidigt väcker innan medicinering har avtagit. Lunesta kan orsaka matsmältningsbesvär och minskad fertilitet hos manliga och kvinnliga patienter.
Dessutom är alkohol strängt förbjudet längs intag av antingen Ambien eller Lunesta, eftersom det kan öka tendenser till yrsel och beteende inkonsekvenser. Dessutom kan både leda till abstinenssymptom efter medicinering. Dessa inkluderar buksmärtor, muskelkramper, extrema beteendeförändringar, illamående, kräkningar, svettning, ångest, panik, darrningar och kramper. Det 'är också en möjlighet som tidigare sömnlöshet tillstånd återkommer, ibland ännu värre.
SammanfattningAmbien och Lunesta är både receptbelagda läkemedel avsedda för behandling av sömnbesvär.

Båda kan utnyttjas av i tablettform. Ambien har två doserings variants- 5 och 10 mg, medan Lunesta har 3- 1, 2, och 3 mg.

Ambien och Lunesta ha en omedelbar lugnande effekt som varar 7-8 timmar per dos. De är båda rekommenderas att upp till 10 dagars användning.

Ambien 's effekt varar upp till 35 dagar, medan Lunesta kvarstår upp till 6 månader.