Skillnaden mellan DVT och TromboflebitDVT vs Tromboflebit

En av de mest smärtsamma arteriella och ven avvikelser vi kan få är DVT och tromboflebit. Detta är ett tillstånd i vilket det finns en inflammation i venerna samt blodproppar. Således finns det obstruktion av flödet av blod vilket gör tillståndet smärtsam. De flesta förekomster av DVT och tromboflebit uppträda i benen medan andra inträffar i armarna.

Huvudkroppen system som är ansvarig för detta är det vaskulära systemet. Kärlsystemet består av artärer och vener som har ansvaret för att transportera syre och icke-syresatt blod från hjärtat och alla i hela kroppen.

Vilka är skillnaderna?

DVT är också känd som djup ventrombos. Det är ett tillstånd där djupa venerna blir inflammerad. De djupa venerna lider också av blodproppar. Dessa djupa venerna är inte dina ytliga vener under hudytan. Dessa är mycket djup. DVT orsakas av inaktivitet eller genom att ha lång sängläge. Det kan också orsakas av vissa tillstånd, såsom vissa typer av cancer, graviditet, infektioner, fetma, och kirurgi.

Den farliga komplikation av DVT bryter bort av blodpropp från venerna. När detta händer, finns det en risk för emboli. Emboli händer när proppen resor och fastnar i vissa organ. När det lämnar i lungorna, det kallas en lungemboli. Det är en mycket livshotande tillstånd. DVT kan också orsaka åderbråck, svullnad och smärta i benen när det är permanent skada på venen. DVT diagnostiseras med ultraljud.Om DVT inträffar i djupa vener, tromboflebit, å andra sidan, förekommer i ytliga vener. Det har också inflammation och blodproppar. Den orsakas av det är på grund av irritation av dessa ytliga vener genom irriterande IV mediciner som orsakar förbränning av dessa ådror som med antibiotika. Inga allvarliga komplikationer kan uppstå från tromboflebit skillnad DVT. Det finns smärta och rodnad i tromboflebit plus en varm temperatur på huden.

Tromboflebit behandlas med höjd och vila av benen. Antiinflammatoriska meds kan också ges och smärtlindring för att förhindra smärta. DVT, å andra sidan, behandlas med trombolytika eller blodförtunnande medel. Detta hjälper till att förhindra att blod från att ha en tjock konsistens vilket sålunda förhindrar bildningen av blodproppar. Stödstrumpor används också vid samma tid för att förhindra ytterligare skador.

Sammanfattning:

1. DVT inträffar i de djupa venerna medan tromboflebit sker i de ytliga venerna.
2. DVT är mer livshotande än tromboflebit.
3. DVT diagnostiseras med ultraljud medan tromboflebit diagnostiseras genom bedömning.