Skillnaden mellan Oxycontin och PercocetOxycontinen vs Percocet

Smärta är en del av våra liv. Det finns olika typer av smärta. Ibland finns det känslomässiga smärta som kan göra oss deprimerade ett tag. Det finns också fysiska smärtan som de flesta av oss inte vill känna. Men vi kan inte styra hur kroppen fungerar som smärta är en del av att vara en människa.

Vissa sjukdomar kommer att låta människor upplever smärta. En av dessa är cancer. De flesta av de cancerformer i terminal stadier kräver smärta intervention som patienterna upplever olidlig smärta från sin sjukdom. Så läkemedelsföretag har utvecklat läkemedel för måttlig till svår, kronisk smärta mediciner. Ett exempel på dessa är Oxycontin och Percocet.

Oxycontin och Percocet är läkemedel som innehåller Oxycodone, en opioid läkemedel, som används för att lindra smärta. Andra exempel på opiater är morfin, heroin och kodein.

Oxycontin och Percocet är varumärken för generiska läkemedel Oxycodone. Oxikodon utvecklades först i 1916 i Tyskland.

Oxycontin och Percocet är både hjälp för att lindra smärta. Men det varierar i längd. Oxycontin kan pågå i upp till 12 timmar medan Percocet kan bara pågå i upp till 5 timmar. Så i fråga om frekvens, bör Percocet tas mer än Oxycontin dygnet runt för att lindra smärta medan Oxycontin kan ges två gånger om dagen bara sedan dess effekter varar i 12 timmar.

Percocet innehåller paracetamol eller Tylenol, men Oxycontin har ingen av denna ingrediens. Acetaminofen är ett febernedsättande och smärtstillande. OxyContin, å andra sidan, innehåller ren oxykodon gör det pågå längre än Percocet.Oxycontin finns i 10, 20, 40 eller 80 mg. av oxikodon. Percocet finns i 2. 5, 5, 7. 5 och 10 mg. doser.

Oxycontin tillverkas av Purdue Pharma medan Percocet tillverkas av Endo Pharmaceuticals. Percocet är uppmanats att tas bort från marknaden av FDA under 2009 på grund av den stora ökningen av dödsfall hos människor som använder det främst för leverskador på grund av paracetamol komponenten. En hög konsumtion av paracetamol anses hepatotoxiska eller mycket giftigt för levern. Percocet ges för att hantera måttlig till endast svår eller akut smärta. Oxycontin kan ges för kronisk smärta som är måttlig till svår, eftersom den inte har paracetamol.

Biverkningarna av båda läkemedlen är precis densamma, såsom; lycka eller euhoria, minnesförlust, trötthet, illamående, huvudvärk, bland andra. Dessa läkemedel bör avsmalnande för tillbakadragande. Det bör inte avbrytas abrupt eftersom det kan orsaka abstinenssyndrom.

Sammanfattning:

1. Oxycontin och Percocet är varumärken för generiska läkemedel Oxycodone.
2. Oxycontin innehåller ren Oxikodon medan Percocet innehåller också paracetamol.
3. Oxycontin varar 12 timmar medan Percocet varar bara fem timmar.
4. Oxycontin tillverkas av Purdue Pharma medan Percocet tillverkas av Endo Pharmaceuticals.