Skillnaden mellan Zantac och PrilosecZantac vs Prilosec

Over-the-counter läkemedel har gjort självmedicinering enkelt och snabbt för de flesta människor, för att inte nämna att de sparar en hel del om avgifter samråd. Medan självmedicinering är en godtagbar praxis för många, det 'är inte alltid den säkraste: små misstag kan vara mycket farligt, särskilt för nästan identiska läkemedel som Zantac och Prilosec.

Människor som lider av GERD eller gastroesofageal refluxsjukdom, halsbränna och magsår är väl förtrogen med dessa två märken. Zantac och Prilosec båda används för behandling av dessa villkor, vilket är anledningen till att många människor tror att man kan ersätta den andra. Men läkare och farmaceuter säger att trots att formuleras för att ta itu med liknande symptom på gastrointestinala problem, de är två olika läkemedel.

Först av allt, Zantac och Prilosec har olika generiska namn. Zantac kallas ranitidin, medan Prilosec kallas omerprazole. Människor som stöter på dessa märken fråga ofta varför de har olika generiska namn när de används för att behandla samma sjukdomstillstånd och symptom. Den främsta orsaken till detta är att läkemedlen har olika verkningssätt för behandling av sjukdomar. Enkelt uttryckt, Zantac och Prilosec fungerar annorlunda trots att de har samma mål.

Zantac klassas som en H2-blockerare, vilket minskar syraproduktionen i magen genom att blockera de receptorer som utlöser den. Prilosec, å andra sidan, blockerar utsöndringen av syra som redan har bildats.

Prilosec skiljer sig också skiljer sig från Zantac eftersom det är också formulerad för att motverka effekterna av Zollinger-Ellisons syndrom, som också kallas överproduktion av syra i magen. Zantac kan inte användas för att behandla samma tillstånd.Prilosec fungerar snabbare än Zantac. Patienter som behandlas med Prilosec ser ofta resultat inom tolv veckor eller ännu tidigare i lindriga fall. Zantac, å andra sidan, kan ta upp till ett år eller mer innan symptomen stabiliseras och avtar. På grund av detta är Zantac dras av läkare som underhåll läkemedel för människor som har akuta sår.

Den fysiska utseende av de två läkemedlen skiljer sig också. Zantac kommer i persika för 150 mg och gult för 300 mg tabletter. Den har också en pentagonal form i motsats till Prilosec, som är i kapselform. Prilosec är aprikos- och persikofärgade med vikter från 10, 20 och 40 milligram.

Slutligen, de varierar i de biverkningar som de kan orsaka för personer som använder dem under långa perioder. Zantac kan orsaka magsmärtor, kramper, och mentala störningar, medan Prilosec kan orsaka bildandet av magen tumörer. Enbart dessa skillnader bör vara tillräckligt för att övertyga användare att be om hjälp när de behöver använda antingen läkemedel för behandling.

Sammanfattning:

1. Zantac och Prilosec är både over-the-counter läkemedel som används för behandling av magsår, GERD, halsbränna och andra gastrointestinala tillstånd.
2. Zantac har det generiska namnet ranitidin, medan Prilosec kallas omerprazole.
3. Zantac är en H2-blockerare, medan Prilosec är det inte.
4. Prilosec kan behandla Zollinger-Ellisons syndrom, medan Zantac kan inte.
5. Prilosec fungerar snabbare än Zantac.
6. Prilosec är i kapselform, medan Zantac är i tablettform.