Skillnaden mellan barnmorskan och OB / GYNBarnmorska vs OB / GYN

Om du vill ta en allvarlig väg mot det medicinska området, särskilt hos kvinnor 'hälsa, så kan du snubblar på dilemmat att välja mellan att vara en OB / GYN och en barnmorska. I allmänhet, både professionella har liknande ansvar vars uppgifter kan även överlappar varandra ibland. Men ärligt talat, blir någon av de två måste du korsa olika utbildningsvägar.

En barnmorska är bäst liknas vid en sjuksköterska, medan en OB / GYN är en läkare. Barnmorskan är ansvarig för utsikt över den allmänna välbefinnande gravida kvinnor samt att ge vård alla i hela stadier av graviditeten mot leverans och ända upp till efter förlossningen (börden) stadium. Barnmorskor kan göra enkla procedurer mödravård och hänvisar också känsliga ärenden till mer kunniga OB / GYN. Som sådan, OB / GYN är utbildad läkare som kan diagnostisera och behandla kvinnliga reproduktiva hälsa sjukdomar. Liksom barnmorskor, kan de också göra vissa prenatal och postpartum vård till kvinnor som just födde.

Barnmorskor kan tränas av program vederbörligen ackrediterade av Midwifery Education Accreditation rådet. Denna utbildning gör det möjligt för barnmorskan-till-vara med nödvändiga kliniska färdigheter och teoretiska bakgrund som behövs för dem att ta hand om kvinnor under de olika stadierna av moderskap. Det finns certifieringsprogram (den snabbaste), Bachelor 's grader och även Master' s grader (den längsta kursen att ta) erbjuds för blivande barnmorskor. Tvärtom, OB / GYN avslutar ett fyraårigt residency program ovanpå grund grund- och medicinska grader. OB / GYN kan ytterligare sin teoretiska räckvidden genom att anmäla sig ytterligare mekanoterapi program som fostermedicin och reproduktiv endokrinologi. Dessa specialkurser brukar ta ett år eller mer.För både barnmorska och OB / GYN att börja öva sina hantverk, måste de först att bli certifierade. Barnmorskor gör detta genom att fylla medicinska Scrubs (nyfödda tentor, postpartum tentor, prenatal tentor, och sköter 20 födslar C minst!) Och även godkänd i ett prov. OB-GYNs bli certifierade endast när de klarat både en muntlig och en skriftlig tentamen. Det finns ännu fler tester väntar på dem som vill bli certifierad för mekanoterapi kurser.
När det gäller fortbildning, både proffs behöver för att få certifieras igen efter en tid. Så de kan krävas för att passera en annan uppsättning av prov och delta i minst 30 timmars utbildning för att förnya sina certifieringar.

Sammanfattning:

1. En OB / GYN är en läkare till skillnad från en barnmorska.
2. En OB / GYN kan diagnostisera och behandla kvinnliga reproduktiva sjukdomar skillnad från barnmorskan.
3. En OB / GYN behöver oftast mer utbildning jämfört med barnmorskan.