Skillnaden mellan AIDS och malariaAIDS vs Malaria

Aids och malaria fortsätter att döda miljoner varje år runt om i världen. De två anses vara den mest fruktade.

Förvärvat immunbristsyndrom är en sjukdom som påverkar immunsystemet. AIDS orsakas främst av humant immunbristvirus. Å andra sidan, är malaria en infektionssjukdom som orsakas av eukayotic protist av Plasmodium gener.

Det finns också mycket skillnad i överföringen av AIDS och malaria. AIDS överförs genom direkt kontakt av Mucuous membran eller blodströmmen som innehåller HIV. Sjukdomen normalt överförs via blod, vaginalvätska, sperma, bröstmjölk och preseminal vätska. Aids får överföras genom blodtransfusion, ohälsosam kön och smittade nålar.

Malaria överförs via kvinnliga Anopheles Mosquito. När denna kvinnliga myggbett en Malaria smittad person, suger det i blodet som innehåller malariaparasiter. Dessa parasiter utvecklas inom mygga och när den biter en annan person, är parasiten överförs till honom.En annan skillnad som kan ses är att malaria kan kontrolleras medan aids är okontrollerad. Malaria kan behandlas medan ingen riktig behandling har upptäckts för AIDS.

Även behandlingar för AIDS endast bromsa sjukdomsförloppet, har ingen känd vaccin eller botemedel upptäckts för denna dödliga sjukdom. Man kan stöta på Antiretrovial treatmets som minskar dödligheten och sjukligheten av HIV-infektion. Ett faktum är att dessa läkemedel är mycket dyra och är inte tillgängliga i alla länder. Å andra sidan, kan Malaria skall behandlas. Det finns kombinationsläkemedel som innehåller Artemisinin, som används för behandling av malaria.

Malaria symtom är feber, smärtor i leden, frossa, anemi, kräkningar, retinala problem, kramper och hemoglobinuri. En person som drabbats med Malaria kan komma över plötslig kyla följt av feber och svettningar som varar i några timmar. Å andra sidan skulle en healhy person som drabbats av hiv inte visar symptom på ett tidigt stadium. En person som drabbats wth AIDS är en ökad risk att utveckla livmoderhalscancer, Kaposis 'sarkom och cancer i immunsystemet. Dessa människor kan också komma över svullna körtlar, feber och viktminskning.
Sammanfattning
1. AIDS påverkar människans immunsystem och används främst orsakas av humant immunbristvirus. Å andra sidan, är malaria en infektionssjukdom som orsakas av eukayotic protist av Plasmodium gener.
2. AIDS överförs genom direkt kontakt Mucuous membran eller blodet som innehåller HIV. Malaria överförs via kvinnliga Anopheles Mosquito.