Skillnaden mellan psoriasis och eksem Psoriasis vs Dermatitis

Psoriasis är en autoimmun sjukdom som händer när immunsystemet sänder ut felaktiga signaler som gör hudcellerna växer för fort. Det är inte smittsam och har fem typer:

Guttat, som är små, fjällande, röd, och droppformade lesioner. De visas vanligtvis på kroppen och hårbotten.
Inverse, som är släta fläckar på huden som visas på hudveck som i underlivet.
Pustulös, som visas som knölar som är fyllda med pus vanligtvis förekommer på händer och fötter.
Erytrodermisk, som åtföljs med klåda, svullnad och smärta. Detta händer när behandling av plackpsoriasis plötsligt stoppas. Denna typ av psoriasis kan vara dödlig.
Plack, vilket är den vanligaste typen av psoriasis, visas som röda-vita fjällande fläckar på det första lagret av huden.

Psoriasis brukar visas på armbågar, knän, hårbotten, palmer, sulor och könsorganen. Fingernaglar och tånaglar kan också påverkas, och psoriasis kan orsaka psoriasisartrit. Det är kronisk och i allvarliga fall kan helt täcker kroppen.

Dermatit, å andra sidan, är en inflammation eller utslag i huden. Det är synonymt med eksem som också är ett kroniskt tillstånd. Det finns flera olika typer av dermatit, nämligen:

Kontaktdermatit, som orsakas av ett allergen och är smärtsamt snarare än kliande.
Atopisk dermatit, som kan orsakas av låg luftfuktighet och är mycket vanligt. Det verkar som torr, röd, kliande hud.
Dermatitis herpetiformis, som orsakas av celiaki och har en klåda, sveda, och brännande känsla.
Seborroiskt eksem, vilket är vanligt hos spädbarn och personer med AIDS. Det börjar som skalning av hårbotten som leder till håravfall.
Nummular dermatit, vilket är vanligt i medelålders människor.
Stasis dermatitis, som är gemensam för personer med åderbråck och orsakas av uppbyggnaden av blod och vätska i underbenen.
Perioral dermatit, som är gemensamt för kvinnor och visas på munnen.

Dermatit kan visas som utslag eller blåsor med svullnad, klåda och skador. Det kan orsakas av en mängd allergener och irriterande ämnen. Det kan behandlas med krämer, mediciner, kortikosteroider, våta kompresser, och undvika irriterande och allergener.Medan orsaken till dermatit är lätt att identifiera, orsaken till psoriasis är inte helt definierad, men man tror att ärftlighet är en faktor för att förvärva sjukdomen. Det kan förvärras av stress, miljöfaktorer, och ett tillbakadragande från kortikosteroid medicinering.

Svåra fall av psoriasis kan orsaka funktionshinder. Klåda och smärta kan hindra en person från att utföra ens grundläggande uppgifter som att ta hand om familjen och egenvård. Krämer, salvor, mjukgörande, mineralolja och vaselin kan hjälpa lugna symptomen och minskar inflammation.

Ljusterapi och medicinering som kan tas oralt eller injiceras används också för psoriasis behandling. Det är en livslång sjukdom och kan leda till hudcancer.

Sammanfattning:

1. Psoriasis är en autoimmun hudsjukdom medan dermatit är en inflammation eller hudutslag.
2. dermatit orsakas av irriterande eller allergener medan det inte finns någon bestämd känd orsak till psoriasis.