Skillnaden mellan gikt och BunionGikt i röntgen av vänster fot

Gikt och liktorn är två mycket olika medicinska tillstånd som har en uppsättning av liknande symtom som kan vara missvisande.

Definition
Gikt är ett medicinskt tillstånd som kännetecknas av överskott av urinsyranivåerna i blodet som leder till avsättning av kristaller av urinsyra i lederna. Det börjar med nedfall i stortån, följt av andra vävnader och leder. Gikt är även kallade 'podagra' när den påverkar stortån bara. Gikt betraktas som en del av kristall artrit. Liktornar, däremot, är beniga vanställdhet av stortån, som kan ses som ett mal-inriktning av benet i stortån. Bunion ses som utåtriktad förskjutning av stortån på grund av genetiska orsaker. Liktornar är mer allmänt sett hos kvinnor medan gikt är vanligare hos män.

Skillnad i orsaker
Gikt uppstår på grund av ett överskott av urinsyra i kroppen som underlåter att utsöndras via njurarna. Den exakta orsaken till liktorn är inte känd men är starkt kopplad genetiskt och illasittande skor och platta fötter är kända för att förvärra den.

Skillnad i symtom:
I en akut episod av gikt, det finns rodnad och smärta noteras i stortån tillsammans med svullnad av leden som påverkas. I bunions, finns det förekomsten av benig svullnad synlig som ofta smärtsamt när hon gick, men det finns brist på svullnad och rodnad. Liktornar är oerhört smärtsamt när hon gick speciellt att bära höga klackar och små tå skor. Det är ofta svårt att hitta skor som kommer att vara bekvämt för en person som har liktorn på fötterna.Bunion

Skillnad i Undersökningar:
Gikt kan diagnostiseras genom att utföra ett enkelt blodtest som mäter serumurinsyranivåer, medan röntgenbilder är den gyllene standarden för att diagnostisera liktorn som benig tillväxt är synlig i X-ray. Många läkare utför även en sugning av fluid från lederna som visar närvaron av urinsyra kristaller på mikroskopi. Aspiration är nödvändig för att bedöma graden av inflammation och den typ av kristaller som orsakas av gikt.

Behandling:
Gikt snabbt kontrolleras genom att antiinflammatoriska läkemedel för att kontrollera smärtan och läkemedel som kommer att minska urinsyra nivåer i kroppen. Kolkicin är ett specifikt läkemedel som används för att minska akut attack av smärta i gikt. De smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel kommer att minska smärta och inflammation respektive i gikt, medan för bunions finns en konservativ linje av behandling som består av att ändra skor eller med hjälp av ortoser. Ortoser är ackommoderande stoppning eller spjälor som kommer att passa den liktorn och kommer att ge ett lager av stoppning för att liktorn, förhindrande av smärta. Kylklamp, vila och medicinering för att lindra smärta är den andra raden i behandling. För personer som har upprepade liktorn smärta som är ihållande trots konservativa metoder, kan en podiatric kirurg utföra en minimalinvasiv kirurgi för att korrigera missbildning.

Sammanfattning: