Skillnaden mellan OTC och receptbelagda läkemedelOTC vs Receptbelagda läkemedel

Over-the-counter och receptbelagda läkemedel är både läkemedel som används för att behandla vissa sjukdomar, men de skiljer sig mycket från varandra med avseende på deras formulering, deras kostnader, täckning av försäkring, etc.

OTC, eller over-the-counter, läkemedel är läkemedel som har formulerats av skäl som huvudvärk, matsmältningsbesvär, förkylningar och hosta, etc. FDA, Food and Drug Administration, anser styrkan av ett OTC som 'säker och effektiv. ' De kan tas utan att rådfråga en läkare, och styrkan är sådan att den kan tas när instruktionerna följs utan att förvänta sig någon farlig reaktion eller en överdos. Men receptbelagda läkemedel är starkare och mer aggressiva behandlingar. De är av terapeutisk styrka och kan orsaka många farliga och livshotande reaktioner om de inte tas enligt ordination ges. Receptbelagda läkemedel ges för allvarliga sjukdomar som kräver allvarlig samråd av läkare som hjärtsjukdomar, cancer, etc.

OTC kan nås lätt; de behöver inte ett recept av en läkare. De kan köpas från alla apotek eller utlopp och kan ges till en vän eller familjemedlem vid behov. De är inte för en viss patient, medan receptbelagda läkemedel är avsedda för en viss patient. De som ordinerats av läkare, och endast en apotekare är kvalificerad att fylla ordern. De kan inte delas med någon.

Over-the-counter läkemedel för enkla åkommor är vanligtvis inte alltför dyr. Endast de receptfria är något dyrare som var tidigare receptbelagda läkemedel. Ett OTC är inte heller ett patent av ett visst företag. Deras formler inte är hemliga, och många företag kan göra dem på samma gång. Medan receptbelagda läkemedel är ett patent för ett företag som hölls under ett antal år, och företaget är ansvarig för att besluta sin kostnad. De är oftast dyra.Over-the-counter läkemedel vanligtvis inte omfattas av någon försäkring, vilket innebär att personen köper den måste betala fullt marknadspris för drogerna. Receptbelagda läkemedel är dock nästan alltid täcks av försäkringar, och patienten måste betala endast en del av kostnaden eller en liten självrisk.

Sammanfattning:

1. OTC behöver inte förskrivas av läkare; de kan köpas av vem som helst från alla apotek. Receptbelagda läkemedel förskrivs av läkare, och ordern kan fyllas endast av en legitimerad apotekare.
2. OTC är oftast billigare än receptbelagda läkemedel. Endast de läkemedel som en gång var receptbelagda läkemedel och nu OTCs är något dyrare.
3. Utformningen av OTC anses 'säker och effektiv' av FDA, receptbelagda läkemedel är av terapeutisk styrka och kan orsaka allvarliga reaktioner.