Skillnaden mellan C4 och CAM växterC4 vs CAM Växter

Precis som djur, växter har också sina egna anpassningsmekanismer som tillåter dem att överleva i varierande miljöförhållanden; men vissa är mer skickliga än andra. C4 och CAM växter är inte som de flesta växter, som kategoriseras som C3 växter, eftersom de är mer anpassade för att leva i varmare miljöer där vatten är inte lätt tillgänglig. Den huvudsakliga skillnaden mellan C4 och CAM växter är hur de minimera vattenförlust. C4-växter flytta CO2 molekyler för att minimera fotorespiration medan CAM växter välja när de vill utvinna CO2 från omgivningen.

Fotorespiration är en process som sker i anläggningar där syre tillsätts till RuBP istället för CO2. Detta inträffar när syrenivåerna är mycket höga och minskar den totala effektiviteten i fotosyntesen. C4-växter undvika detta genom att flytta CO2-molekylerna i manteln buntar (en struktur som är unik för C4-växter) där CO2-koncentrationen är avsevärt mycket högre än syre. Det är här Calvin cykeln sker där effektiviteten är mycket hög.

CAM (CAM-fotosyntes) växter har en mycket annorlunda men mer effektiv metod för att bevara vatten. De samlar CO2 på natten när miljön är mycket svalare och lagrar den koncentrerade CO2 som målat. Detta är sedan släpps tillbaka under dagen och konsumeras för fotosyntesen. Denna process gör CAM växter för att hålla sina klyvöppningar stängd under dagen där vattenavdunstning är mer sannolikt på grund av värmen.C4-växter är vanligtvis sommar växter som majs och sockerrör. De kan upprätthålla hög värme och minskat utbud vatten i viss utsträckning. Å andra sidan, CAM växter är bättre lämpade för torra miljöer som öknar. Kaktusar och aloe vera är två CAM växter. Det är vanligt att CAM anläggningar för att lagra vatten så att det spelar ingen 't torka upp även om regn' t komma i månader. Du kan se detta själv genom att bryta av ett blad eller en del av dess stam. Innan du ens försöka pressa det skulle en vätska börjar sippra av det. C4-växter har inte så mycket vätska som lagrats på det som det spelar ingen 't trivs i mycket torra områden.

Sammanfattning:

1. C4 växter välja var Calvin cykeln inträffar när CAM växter välja när de vill utvinna CO2
2. CAM växter kan överleva i områden där C4-växter kan inte