Skillnaden mellan Hurricane och TyphoonOrkan vs Typhoon

Större delen av tiden, är ett orkan felaktigt kallas en tyfon. Båda är namnen på tropiska stormar och de flesta av deras egenskaper är desamma. De har vindhastigheter som är mer än 74 km / h, och åtföljs av hagel, kraftiga vindar, stormfloder och regn. Den hårda vindar och kraftiga regn från tyfoner och hurricances kan orsaka stor skada på något inom deras väg. Även om både orkaner och tyfoner är mycket lika, de skiljer sig också i vissa avseenden. För det första är tropiska stormar klassificeras enligt den region där de har sitt ursprung. Orkaner förekommer i västra Atlanten medan Tyfoner är stormar som visas i västra Stilla havet.

Orkan kommer från ordet Huracan som betyder 'Big Wind'. Det var ursprungligen en term som används av indianer för stormar som har sitt ursprung i västra Atlanten. Typhoon härrör från den kinesiska Tai Fun som betyder 'stark vind' och hänvisade till vindar som utvecklades i norra Stilla havet. En teori säger att de människor som stött stormar under resa i Stilla havet var inte bekant med den kinesiska Tai Fun och så mispronunciation och stavning resulterade i mer bekant tyfonen, som vi använder idag.

Orkaner och tyfoner skiljer sig även i den tid på året de tenderar att inträffa. Orkaner utvecklas i västra Atlanten under sommaren. Det är oftast inträffar under oktober månad när fuktigheten och vattentemperaturen är som högst när orkaner utvecklas. I norra Stilla havet, är typhoonsäsong mellan juli och november.

Tropisk storm utvecklas där vattnet är varmt och platsen är fuktigt. Det är därför det sägs att tyfoner är starkare än orkaner. Tyfoner utvecklas i Stilla havet där vattnet är varmare. De flesta av de berörda länderna är de i den tropiska fördjupningen zonen där temperaturen är fuktigt och varmt. Orkan utvecklar i västra Atlanten där vattentemperaturen är kallare.

Orkaner härjar mest av Förenta staterna 'landområden medan tyfoner slår mest asiatiska länder som Filippinerna, Japan och Kina, eftersom dessa länder är nära kusten. Orkaner drabbade fler landområden än vad tyfoner. En tyfon utvecklas i havet och följaktligen tenderar skador mindre landområden. Människor som bor nära strandlinjerna påverkas mer av tyfoner dock.Både orkaner och tyfoner röra sig i en spiralrörelse, men de skiljer sig i riktningen av sina spiraler. Orkaner kan röra sig i båda riktningarna; medurs och moturs, medan tyfoner endast röra sig i en medurs riktning.

Båda dessa tropiska stormar kan orsaka stor skada på land och till havs, men de bidrar till att upprätthålla värmen i världen 's temperatur och behålla det så.

Sammanfattning:

1. Hurricane härstammar från ordet 'Huracan' eller stora vind, medan tyfon kom från det kinesiska ordet 'Tai Fun' eller stark vind.
2. Orkaner utvecklas i västra Atlanten medan Tyfoner utvecklas i norra Stilla havet.
3. orkaner skada fler landområden än Tyfoner, som orsakar skador på länder 'kuster.
4. orkaner uppstår under oktober i västra Atlanten (kall region) och tyfoner visas under månaderna juli till november i norra Stilla havet (varmt och fuktigt region).
5. Tyfoner sägs vara starkare än orkaner.