Skillnaden mellan Mole och VoleMole vs Vole

Både mullvadar och sorkar är trädgård skadedjur som förstör trädgårdar och gräsmattor många husägare. Men vissa ägare har svårt att identifiera vilka är en mullvad och som är en sork.

Den första skillnaden mellan mullvadar och sorkar är att mullvadar är däggdjur; de tillhör familyTalpidae medan sorkar är gnagare som tillhör familjen Cricetidae. Deras respektive dieter är också annorlunda. Mol är köttätare (meateaters) och äter maskar, myror, larver, skalbaggar och insekter medan sorkar är växtätare, vilket innebär att de äter växter över marken. Som växtätare, de orsakar större delen av växtskador i trädgården eller gräsmatta.

En mol är mycket större än en sork. En mullvad kan mäta upp till 5 C 8 lång med en lång och spetsig nos, mycket små ögon, inga externa öron, muskel framben och tungt klöste fot. En mullvad 's färg varierar från mörkgrått till svart. Å andra sidan är sorkar mäts upp till tre C 5 lång med en lageruppbyggnad, trubbig nos, små ögon, kort svans, små öron, och skarp, synlig , dess färg är antingen grå eller brun framtänderna..

Mol är aktiv året runt medan sork föredrar att göra det mesta av sin skada på vintern när snön täcker dess spår. Mullvaden gräver två typer av tunnlar: en yta matningstunnel och djupare förbindelsetunnlar medan sork gräver bara ytan tunnlar med ett större antal jämfört med en mullvad 's.Mol är ensamma varelser och don 't interagera med varandra om de behöver för att föröka sig medan sorkar kan nå en hög befolknings eftersom de reproducerar snabbt, bor nära varandra som kolonier som sträcker sig upp till 300 medlemmar. Även mol endast återge en gång per år och producera 03:57 avkomma, en lägre jämförelse med födelsetalen av sorkar.

Sorkar är varelser som tillbringar större delen av sin tid ovanför marken medan mol gillar ofta jorden 's mörk underjordisk. De skador som mol leder till många hål och tunnlar leder till uppluckring av jorden och utsätta plantorna till sjukdom medan sorkar äter växter som växer i marken i sig som orsakar en brist på och skador på vegetation.

Sammanfattning:

1. En mullvad klassificeras som ett däggdjur (som en medlem av familjen mullvadsdjur) medan en sork kategoriseras som en gnagare (från familjen Cricetidae).
2. Kosten för en mullvad skiljer sig från en sork. En mol är en köttätare som äter maskar, insekter, myror och andra djur medan sorkar är växtätare som äter växter på marken.
3. mullvad är också fysiskt större än sork. En typisk mätning av en mol är 5 C 8 länge det sork är bara tre C5 lång. Andra fysikaliska egenskaper förmedlar också skillnaderna. Mullvad 's färg är oftast svart medan sork har grå eller brun. Moles idrotten också stora klor och muskulösa framben för att gräva medan sorkar är omisskännlig för sina stora, synliga tänder. Den enda likheten om sitt utseende är deras små ögon.
4. mol är i farten 365 dagar om året medan sork är särskilt aktiva under vintern.
5. Moles har två typer av tunnlar medan sork har bara ett slag.
6. Mol är typiska ensamstående varelser medan sorkar är mer social. Moles endast samverkar för avel medan sorkar har interaktioner av olika skäl.