Skillnaden mellan kallblodiga och varmblodiga Kallblodiga vs varmblodiga

Det finns många olika typer av djur på jorden; bestående av kallblodiga och varmblodiga varelser. De flesta människor don 't sluta att tänka på skillnaderna mellan de två,. Även om många är lätta att känna igen och framstående Denna artikel identifierar några specifika, och skillnaderna mellan kallblodiga och varmblodiga arter.

Klassificering

Det finns olika kallblodiga arter, och de skiljer sig i det sätt på vilket deras kroppstemperatur förändras med variationer i miljön. De är kallt när omgivningen är kall och varm när det är varmt. Detta kallas termo, och det finns tre varianter:

?? Ectothermy '' kroppstemperaturen regleras av värmen eller kylan i den yttre miljön, såsom sol, vatten eller luft temperatur. Dessa varelser värms av solen eller kyls av vatten, t.ex. reptiler.

?? Pilkilothermy '' kroppstemperaturen regleras av yttre förändringar som stiger och sjunker i enlighet med omgivningen. De är kall eller varm när de rör sig mellan miljöer, t.ex. grodor eller sköldpaddor.

?? Bradymetabolism '' kroppstemperatur bestäms av deras metabolism. Dessa är varelser som går in i en dvala-liknande tillstånd beroende på yttertemperaturen, eller tillgången på livsmedel, t.ex. vissa insekter.

Det finns också många varmblodiga arter, vars kroppstemperatur förblir övervägande konstanta nivåer, och identifieras av hur termo justerar deras kroppstemperatur. Det finns tre typer av värmereglering för varmblodiga arter, och dessa är:

?? Endothermy '' kroppstemperaturen hanteras av en intern medel, såsom frossa i kallt eller flämtande i värme, t.ex. hundar.

?? Homethermy '' kroppstemperatur är stabilt oberoende av den yttre miljön, och de tenderar att ha en något högre temperatur än den omgivande miljön, t.ex. människor.

?? Tachymetabolism '' kroppstemperaturen upprätthålls av en hög ämnesomsättning, t.ex. fåglar.fördelar

Kallblodiga djur har flera fördelar, eftersom de kräver mycket mindre energi för att överleva än de varmblodiga motsvarigheter; Därför behöver de mindre mat. För det andra ger de inte en kompatibel miljö för bakterier, parasiter eller mikroorganismer frodas och växa, och är mer motståndskraftiga mot sjukdomar; emellertid, när de får en sjukdom, de sänker sin kroppstemperatur för att bekämpa infektionen.

Även kallblodiga djur kan vara så snabbt som sina varmblodiga motsvarigheter, varmblodiga djur har mer uthållighet, eftersom deras högre ämnesomsättning genererar energi snabbare. Varmblodiga djur är aktiva i kalla miljöer, medan kan deras motsvarigheter knappt röra. Varmblodiga djur kan jaga för mat under varma eller kalla ytterligheter, medan kallblodiga djur, när den är kall, kan bara jaga efter att de har värmde sig i solen. Immunsystemet hos varmblodiga djur är också bättre utvecklat.

typer

Exempel på kallblodiga djur är fisk, insekter, spindlar, grodor, krokodiler, bin, nattfjärilar och termiter.

Exempel på varmblodiga djur är människor, hundar, katter, elefanter, apor, rådjur, älg, hästar, lejon, och kor.

Sammanfattning:

1. kroppstemperatur kallblodiga djur förändras med variationer i miljön, men kroppstemperaturen hos varmblodiga arter förblir övervägande konstanta nivåer.

2. Kalla blodiga djur har flera fördelar, eftersom de kräver mycket mindre energi för att överleva än de varmblodiga motsvarigheter; Därför behöver de mindre mat.