Skillnaden mellan malar och fjärilarcecropia moth

Malar vs fjärilar

För att skilja mellan de två, har taxonomer tilldelas en under för att fjärilar, så kallade Rhopalocera, medan nattfjärilar tillhör underorder Heterocera. Båda av dem genomgå en larvstadiet, en puppa stadium, och slutligen, metamorfos till en vuxen fjäril eller mal.

Även om de ser likadana ut, fjärilar och malar har många skillnader. Den första skillnaden behandlar antennerna. Fjärilar har tunt antenner som är rundade i slutet del. Å andra sidan, nattfjärilar besitter tjock, feathery antenner. Den andra skillnaden har att göra med vingkonstruktionen. Nattfjärilar har en extra vinge struktur som kallas frenulum. Frenulum är en tunn sträng som förbinder hindwingen och forewingen. Den mest uppenbara skillnaden mellan fjärilar och malar är deras yttrar färger. Fjärilsvingar är ljusa i färgen, medan moth vingar är mörkare. .. Det 'är vanligt att se gul, vit och grön-färgade vingar på fjärilar Men malar, deras vingar begränsade till mörkare färger som brunt, svart eller grått Skälet till denna färg ligger i det fjärde skillnaden: fjärilar vila på natten, och är aktiva under dagen, medan nattfjärilar vilar på dagtid, och är aktiva under natten. malar har mörkare ving färger för att hjälpa kamouflera dem från rovdjur medan de ligger i vilotillstånd under dagen.

Dessutom fjärilar har fina ving fjäll, jämfört med stora vingskalor nattfjärilar. Den femte skillnaden mellan fjärilar och malar ligger i deras kroppsbyggnad. Fjärilar har tunna thoraxes och släta buken strukturer, medan nattfjärilar tenderar att ha kraftiga, håriga kroppsdelar. Den sjätte skillnad har att göra med sina vilolägen. Fjärilar vilar med sina vingar vikta över ryggen. Nattfjärilar, å andra sidan, antingen sprida sina vingar bred. Vissa arter av fjärilar och malar, dock inte följa denna trend. Den slutliga skillnaden är baserad på hur fjärilar och malar spinna sina kokonger. När de genomgår metamorfos, puppan av en fjäril, även känd som puppa, exponeras. Moth larver spinner silkeslena kokonger, och deras puppa är gömd inuti denna kokong.

Ta del av alla dessa viktiga morfologiska skillnader om du vill att effektivt urskilja fjärilar från mal. Kanske den bästa särskiljande faktorn mellan fjärilar och malar skulle vara deras aktiva tid. Om du 'letar att fånga fjärilar för fjäril trädgård, skulle det vara perfekt att jaga dem under dagtid, när de' re flyger omkring fritt. Men om du vill lägga till prover för mal samling, bör du jaga dem nattetid, eller så kan du också söka efter mal under dagen, när de vilar.

Sammanfattning:

1. malar och fjärilar tillhör samma ordning, fjärilar. Men de klassificeras under olika avrop: Rhopalocera för fjärilar och Heterocera för nattfjärilar.

2. malar och fjärilar har sju morfologiska skillnader.3. Den första skillnaden är baserad på antennfunktioner.

4. Den andra skillnaden är baserad på vingkonstruktionen.

5. Den tredje skillnaden är baserad på ving färg.

6. Den fjärde skillnaden är baserad på deras aktiva cykler: nattetid för mal, och under dagtid för fjärilar.

7. Den femte skillnaden är baserad på storleken och kvaliteten på deras kroppsstrukturer.

8. Den sjätte skillnaden är baserad på deras vilolägen: vingar viks och hålls tillbaka, för fjärilar och vingar för nattfjärilar. Det finns undantag från denna trend, dock.