Skillnaden mellan saltvatten och färskvattenSaltvatten vs färskvatten

Det skulle vara lätt att säga att skillnaden mellan saltvatten och sötvatten handlar om huruvida det finns salt i vattnet. Även om det är meningsfullt, att 's verkligen inte korrekt. Salthalt, eller densiteten av salt, är mycket högre i salt vatten, men färskvatten är inte helt utan salt.

De salter som finns i saltvatten, samt bräckt vatten (som är en blandning av salt och sötvatten), är mer mångsidig än saltet flesta av oss har på vårt matbordet. Vattnet består av olika delar, och eftersom dessa element bryter ner, blir de elektriskt laddade joner. Dessa partiklar är bättre ledare el. Detta innebär att elektricitet flyter genom saltvatten lättare och effektivare än den gör genom färskvatten.

Sanna sötvatten kroppar är mycket ovanligare än salt vattendrag. Det mesta av vattnet i världen innehåller tillräckligt höga halter av salt för att förhindra den från att klassificeras som färskvatten.

Saltvatten är bokstavligen farligt att dricka. Att strandsatta i mitten av havet medför en hög risk för uttorkning, eftersom dricka saltvatten tar mer vätska från muskler och blodströmmen än att gå utan att dricka någonting alls.

Färskvatten saknar flytförmåga saltvatten. Om du bada i en insjö, du 'll upptäcker att du måste arbeta hårdare för att flyta på vattnet' yta än du skulle behöva om du försökte flyta i havet. Döda havet har en så hög salthalt att många tycker att det är svårt att ta sig ut förbi deras höfter, eftersom de börjar att flyta!

De ekologiska skillnader är intressanta. Fiskar, amfibier och växter i allmänhet kan inte leva i båda typerna av vatten. Deras naturliga utveckling ger dem till deras föredragna salthalt nivå. Ta en sötvattensfisk och sätta honom i en saltvattentank är ungefär lika effektivt som att lämna honom på stranden! Han vann 't kunna överleva. Det finns alligatorer, dock som har anpassat sig till sött och salt vattenmiljöer.Sammanfattning:

1. salthalt mellan salt och färskvatten är betydande.

2. Sötvatten utgör endast ca 1% av alla jordens 's vattendrag.

3. Saltvatten kan vara dödlig om en person dricker det.

4. Saltvatten erbjuder mycket mer bärighet än sötvatten.