Skillnaden mellan Oceanic och Continental CrustOceanisk vs Continental Crust

Det yttersta skiktet av jorden, jordskorpan, täcker planeten. Skorpan flyter på den smälta manteln. Sin konstitution är inte densamma överallt. Följaktligen är skorpan uppdelad i två typer; den kontinentala jordskorpan och oceaniska skorpa.

oceaniska Crust
Havsjordskorpan är att en del av jorden 'skorpan som täcker oceanerna. Den består av mörka bergarter som består av basalt. Denna sten består av kisel, syre och magnesium.
Densiteten av oceaniska skorpan är ca 3. 0 g / cm3. Den kontinentala jordskorpan har en lägre densitet. Denna skillnad i den genomsnittliga tätheter medger många naturfenomen att uppträda på och under ytan av jorden. Havs skorpa flyter knappast på manteln.

Havs skorpa genomgår en märklig företeelse. Med åldern, samlar oceanisk skorpa ett skikt av kyld mantel på undersidan. Detta medför att två-skiktade strukturen att sjunka ner i den heta, smälta manteln. Väl inne i manteln smälter oceanisk skorpa och därmed återanvändas. På grund av denna process finns det en brist på åldern oceanisk skorpa. Detta fenomen är frånvarande eller sällsynt i den kontinentala jordskorpan.
Tjockleken hos både de skorpor varierar också. För oceanisk skorpa, är tjockleken cirka 3 till 6 miles som är ca 5 till 10 kilometer. Havsjordskorpan är tunnare än den kontinentala jordskorpan.Continental Crust
Den kontinentala jordskorpan står för 40% av jordens yta. Det består av granit sten som är ljus i färgen. Denna klippa är rik på beståndsdelar såsom kisel, aluminium och syre.
Densiteten för den kontinentala jordskorpan är mycket mindre jämfört med den oceanisk skorpa. Den har ett ungefärligt värde av 2. 6 g / cm3. På grund av denna skillnad i densitet i magma mellan oceanisk skorpa och kontinentala jordskorpan, kontinent stanna på sina platser, och båda skorpor kan flyta på magma. Den kontinentala jordskorpan flyter mycket mer fritt på magma.
Den kontinentala jordskorpan är mycket tjockare jämfört med oceanisk skorpa. Den har en tjocklek som sträcker sig från 20 mi., Vilket är ungefär 35 km., På slätten, till så mycket som 40 mi., Vilket är ungefär 70 km., På de högsta bergen.
Sammanfattning:

1. oceaniska jordskorpan består av basalt medan den kontinentala jordskorpan består av granit.
2. oceaniska skorpan är tunnare medan den kontinentala jordskorpan är mycket tjockare.
3. oceaniska jordskorpan är tätare än den kontinentala jordskorpan.
4. Den kontinentala jordskorpan har större bärighet än oceaniska skorpa.
5. Återvinning är närvarande i oceanisk skorpa medan detta förfarande är frånvarande i den kontinentala jordskorpan.