Skillnaden mellan Tidal Wave och tsunaminTidal Wave vs Tsunami

De flesta människor antar att det inte finns någon skillnad mellan en flodvåg och en tsunami, och ofta använder orden omväxlande. Detta är felaktig, och medan de båda vågorna bär kraften av förstörelse, är den största skillnaden hur varje föds.

En flodvåg är direkt påverkas av atmosfären. De korrelerande faktorer mellan solen, månen och jorden orsaka en störning i havet, och ett 'grunt vatten våg' bildas. Grunt vatten vågor innebär att utvecklingen av en flodvåg är mycket närmare stranden av en landmassa, som i slutändan kommer att vara i dess väg. Men på grund av djupet i samband med den ursprung, är det möjligt att en flodvåg kan 'brinna ut' innan det når marken.

Ursprunget till tsunamin är mycket djupare. Den orsakas av en djup störning längs havsbotten. Denna störning kommer vanligtvis från en undervattens jordbävning, eller till och med en undervattens jordskred. Ju djupare ursprung tsunamin skapar en mer eftertryckliga våg. Det kommer ofta bära sig över hundratals, eller till och med tusentals, miles av havet innan danandelandfall.Flodvågen har vad vi skulle kalla regionala preferenser. Det är osannolikt att en flodvåg skulle göra landfall i områden med tempererade klimat, eller nordliga länder. De olika element som orsakar dess utveckling form i deras exakta sätt, i lägre breddgrader, vilket skapar en större möjlighet för landfall på platser som Västindien, till exempel. Flodvågen följer strömmarna och därför endast kan slå områden inom strömflödet.

Tsunamin har potential att utvecklas överallt. Placeringen av jordskalv eller jordskred, eller till och med den unika händelse av en undervattens utbrott, tvingar början av vågen. Precis som flodvåg följer tsunamin också strömmarna. Men eftersom utvecklingen av undervattens händelsen kan inträffa inom strömflödet på väg mot USA, Kanada eller Storbritannien, kan det antas att en tsunami kan träffa en av dessa oftast opåverkade länder.