Skillnaden mellan Nocturnal och dygnsNattlig vs Diurnal

Människor och djur fungerar i olika miljöer och tider på dagen. Några är som bäst under morgonen, medan andra är som bäst under natten. Det är intressant att notera att vi har distinkta och föredragna tider på dagen. Jag personligen älskar att arbeta på natten, och jag 'm alltid sömniga under dagen. Vissa människor älskar att arbeta på dagtid och kan inte tolerera att arbeta under nattskift. Så det beror och varierar mycket på varje person.

'Nocturnal' är en term som används som kommer från det latinska ordet 'nocturnus' betyder 'som hör till natten.' Det är ett ord som beskriver organismer som är aktiva på natten, såsom djur och växter. 'Diurnal,' på den andra sidan, är ett ord som kommer från det latinska ordet 'diurnus' som betyder 'dagligen' eller 'dag.' Det är ett ord som beskriver levande ting som är aktiva under dagen om djur, växter eller människor också.

Hos djur, 'nattaktiv' är ett ord som beskriver deras beteende för dessa varelser som är aktiva nattetid och sova under dagen. Dessa djur har en hög känsla av luktsinne eller lukta och hörsel. Vissa kan bara göra sina uppgifter på natten, såsom fladdermöss. En hel del nattdjur har oftast större ögon än deras huvud och kropp. Exempel på dessa är tarsiers och ugglor.

'Dagaktiv,' på den andra sidan, är en term för djur 'beteende som är aktiva under dagen. Även om de är aktiva i dagtid, sover de under natten. De flesta av de djur som däggdjur, fåglar, reptiler och insekter är dagaktiva. Vi människor är också dagaktiva, men vissa människor fungerar bäst på natten. Fler exempel på dessa djur bäver, ekorrar, kaniner och skunkar.Växter kan också vara nattlig eller dygns, men detta beror på säsongen pollinering där insekterna besöka dem.

Hos människor, när en person sägs vara nattdjur, är hon vaken och aktiva på natten. Hon eller han ibland till som en vampyr eller Dracula. Den nattliga livsstil kan vara en orsak till nattskift jobb, ett socialt liv som alltid sker på natten, såsom dricka och festa, eller ännu värre, kan vara orsaken till sömnproblem såsom sömnlöshet.

Sammanfattning:

1. 'Diurnal' kom från ordet 'diurnus' betyder 'dagligen' eller 'dag' medan 'nocturnal' kom från ordet 'nocturnus' betyder 'som hör till natten.'
2. Nocturnal arter har speciella sinnen som är aktiva på natten medan dygns arter är bäst fungerande under dagen.