Skillnaden mellan hår och pälsHår vs Fur

Kropparna av djur består av celler som tillsammans bildar ett organ. Varje organ i kroppen har särskilda funktioner, och de utgör kroppens system som har specifika jobb i kroppen. Det finns nio organsystem i kroppen:

muskuloskeletal
digestive
Cirkulations
respiratorisk
Urin
Nervös
Reproduktiv
lymforetikulär
Sensorisk

Var och en av dessa organ är täckt med skyddsskikt som skyddar dem mot skador och bakterier. Huden är ett skyddande hölje av kroppen och, på samma gång, fungerar den som ett sensoriskt organ. Det, i sin tur, har en beläggning som skyddar den.

Hos däggdjur är denna beläggning i form av hår eller päls. Det består av keratin, ett fibröst protein som också är den viktigaste komponenten av spikar, fjädrar, och huden. Bortsett från att tillhandahålla skydd, hår och päls också isolering. Även om båda har samma kemiska sammansättning och kroppsfunktioner, används de för att hänvisa till olika typer av skyddsöverdrag. Fur används för att hänvisa till det organ som täcker av djur men ibland när täckningen är grovt eller gles kallas hår.Päls kan odlas som en enda skikt eller lager i vilket fall den består av botten hår eller en underull som är för isolering, långt täckhår som är för skydd, och medel awn hår som ibland kan visas mellan de två skikten. Ordet 'päls' kommer från det gamla franska ordet 'fourrer' som betyder 'att FÖRHYDA, att rada' eller 'beläggning'. Det, i sin tur, kom från den proto-germanska ordet 'fodram' som betyder 'mantel.' Dess första inspelade användning för att hänvisa till ett djur som omfattar var i den 15: e århundradet.

Hår, å andra sidan, används för att hänvisa till kroppen täckning av människor. Medan päls kan ha skiktade texturer eller kompositioner, har håret en enda textur eller komposition, och de växer oberoende av varandra. Hår tenderar också att växa längre och är finare och mjukare. Den har följande skikt: hårsäcken eller glödlampa som ligger i dermis; cortex vilken härbärgerar keratin; och märgen som är ett öppet område vid centrum av hårfibern. Till skillnad från päls kan håret inte ge så mycket skydd mot värme, kyla, regn och andra naturkrafter som kräver människor att bära kläder också. Ordet 'hår' kommer från den gamla engelska ordet 'haer' som var från Proto-Indo-europeiska ordet 'ker' som betyder 'att borst.'

Sammanfattning:

1. Hår är det yttersta skiktet på människor medan päls är det yttersta skiktet på djur.
2. Hår är finare och mjukare än päls.
3. hår tenderar att växa längre medan päls är vanligtvis kort.
4. Hår består av ett enda lager medan päls består av tre skikt av hår: underbeläggningen, vakten hår och awn hår.