Skillnaden mellan Geckos och kameleonter Geckoödlor vs Chameleons

Geckoödlor och kameleonter är ödlor, men med många skillnader. Geckos är små ödlor som hör till Gekkonidae familjen. Kameleonter är stora ödlor som hör till chamaeleonidae familjen.

Geckos är rikligt ses i varma miljöer, och de är kända för sina unika läten gör kvittrar ljud. Geckoödlor består av 3 underfamiljer och 80 genera. Ca 600 arter av geckoödlor ses. Tvärtom kameleonter består av två genre och ca 50 arter är märkt. Kameleonter ses också i varma klimat och inte göra ljud likt geckoödlor.

Kameleonter utmärker sig genom sin stereoskopiska mobil ögon, papegoja liknande zygodactylous fötter, långa, mycket modifierade strängsprutbara tungor, grip- svan, och kammar på sina huvuden. En annan unik egenskap hos kameleont är dess förmåga att ändra bilens färg. Det ändrar färg beroende på situationen. Geckos ses i olika färger, som, blå, lila, svart och rosa. Till skillnad från kameleonter, geckos är mest färgstarka ödlor.

Geckoödlor har smält ögonlock, och cirka 75 procent av arterna är natt med vertikala och smala elever. De andra geckoödlor har runda elever. Geckoödlor har tillplattade organ; breda, platta huvuden och korta halsar. Deras fötter, som är som tår, har små krokiga borst. Detta hjälper dem att klättra på väggar och tak. Geckos är träd- och insectivores. Några av geckoödlor är ägget lager och andra Viviparous.Kameleonter har stora huvuden, sidled komprimerade kroppar och klibbiga tungor. De har kondenserade fötter. Den grip- svan tillsammans med sina kondenserade fötter hjälper kameleonter att flytta från en gren till en annan. De har konformade ögon som skjuter ut från huvudet. Ögonen rör sig i alla riktningar.

'Gecko' är en term som har hämtats från Malay Gekoq som är en imitation av dess rop. 'Chameleon' har hämtats från latin Chamaeleo som har lånats från den antika grekiska Khamaileon. 'Khamai' betyder 'på marken' och 'Leon' betyder 'lejon.

Sammanfattning:

1. Geckos är små ödlor som hör till Gekkonidae familjen. Kameleonter är stora ödlor som hör till den chamaeleonidae familjen.
2. Geckos består av 3 familjer och 80 släkten. Ca 600 arter av geckoödlor ses. Tvärtom kameleonter består av två genre och ca 50 arter är märkt.
3. Geckos är kända för sina unika läten gör kvittrar ljud.
4. En unik egenskap hos en kameleont är dess förmåga att ändra bilens färg. Det ändrar färg beroende på situationen.