Skillnaden mellan API GL-04 och API GL-05API GL-04 vs API GL-05

Växellådsolja är en mycket viktig komponent i de flesta maskiner och bil överföringar eftersom det håller friktionen mellan delar minimal och minskar slitage. Olika typer av redskap olja klassificeras enligt American Petroleum Institute, som är mer allmänt känd som API. De två vanligaste typerna av växellådsolja som används i bilar är GL-04 och GL-05. Den huvudsakliga skillnaden mellan GL-04 och GL-05 oljor är de förhållanden som de är avsedda för. GL-04 är avsedd för lätta till svåra förhållanden, typiskt sträcker sig från små bilar till bussar och traktorer. Däremot är GL-05 oljor avsedda för svåra förhållanden där GL-04 inte kan ge tillräcklig smörjning; specifikt för hyphoid kugghjul.

GL-05 innehåller mer än 50% mer slitage tillsatser än GL-04. Även detta bidrar till utförandet av olja, kan det vara problematiskt i vissa fall som vissa typer av GL-05 oljor innehåller aggressiva kemikalier som kan äta igenom gula metaller som brons eller mässing. De flesta växellådor använder gula metaller, vilket är anledningen till GL-04 rekommenderas starkt för att förhindra skador på komponenterna inuti växellådan. Det finns några GL-05 oljor som inte använder dessa aggressiva kemikalier och är säkra att använda i växellådor, men du måste se till att detta är den olja du har innan det.

Bortsett från den problematiska växellådan är GL-05 oljor rekommenderas för de flesta andra applikationer. Dess prestanda är lätt tydligt i hur hyphoid växlar dra nytta av det. Hyphoid kugghjul upplever en mycket större mängd tryck på grund av den avstrykande rörelsen involverad i kontakten. De extrema tryck tillsatser i GL-05 oljor hjälper hyphoid koniska kugghjulen att klara av de mycket större tryck.Den allmänna regeln är att använda GL-04 olja i växellåda och GL-05 på resten. Men för att vara på den säkra sidan, måste du konsultera ägare 's manual för bilen att se på vad som är rekommenderade oljor som ska användas.

Sammanfattning:

GL-04 är avsedd för lätta till svåra förhållanden medan GL-05 är avsedd för svåra förhållanden
GL-05 innehåller mer anti slitage tillsatser än GL-04
GL-05 kanske frätande vissa typer av metall medan GL-04 ISN 't
GL-04 rekommenderas för synkroniserade växellådor snarare än GL-05
GL-05 används för allt annat bortsett från växellådor