Skillnaden mellan RWD och AWDRWD vs AWD

RWD (Rear Wheel Drive) och AWD (All Wheel Drive) är två hjul konfigurationer för bilar; det finns också andra konfigurationer förutom dessa två. Den största skillnaden mellan dessa två är det antal hjul som drivs av motorn. I en typisk fyra hjul bil, alla drivs i en AWD medan endast två baktill drivs i en RWD.

Den största fördelen med att driva alla fyra hjulen över bara två är dragkraft. Med alla hjul driver fordonet framåt finns mindre risk för glidning som kraften kan fördelas jämnt över alla hjulen. I en RWD, framhjulen gör ingenting, förutom styrning naturligtvis, och alla vridmomentet går till bakhjulen. Mer kraft per hjul ökar chansen att friktionen försvinner och glidning börjar. Det finns också frågan om hanteringen. Om du försöker att styra i en RWD när vägen är mycket våt eller slick med is, är mycket troligt att börja glida på grund av förlust av friktionsframhjulet. En AWD mildrar detta problem precis som med dragkraft. Med framhjulen dra ,, snarare än skjuts längs, är en AWD fordon kan röra sig och styra bättre än en RWD bil ..

Även under normala förhållanden skulle en AWD fortfarande vara bättre än en RWD; kurvtagning i synnerhet. En AWD kan göra tätare hörn eftersom framhjulen kan styra och dra samtidigt; effektivt minska möjligheten till understyrning eller överstyrning. Om du vill göra drivande men bör du gå till en RWD snarare än en AWD.Den största nackdelen med en AWD är den extra vikten och komplexiteten hos delar som behövs för att göra alla hjulen snurrar. Jämfört med en RWD, behöver en AWD ytterligare två differentialer och axlar. Detta är den ofjädrade vikten, vilket kan skada den totala prestandan för fordonet. Komplexiteten ökar kostnaden för fordonet och svårighet att reparera fordonet när det bryts ned.

Sammanfattning:

1. RWD använder bakhjulen för att driva fordon, medan en AWD använder alla hjulen
2. AWD ger bättre grepp än RWD
3. AWD ger bättre hantering i dåligt väder än RWD
4. AWD är bättre på kurvtagning än RWD