Skillnaden mellan arbete och PowerArbete vs Ström

Arbete och makt är två begrepp i fysik som har mycket reella och praktiska konsekvenser för vårt dagliga liv. Den huvudsakliga förhållande eller skillnaden mellan de två är det dags. Arbete är den mängd energi som krävs för att flytta ett objekt från en punkt till en annan. Föreställ dig att flytta ett bord eller säte från vardagsrummet till matsalen. Å andra sidan, är effekt den hastighet med vilken energin går åt. I exemplet ovan, om du trycker på objektet långsamt, du utövar en mindre mängd ström, men det kommer att ta lite längre tid. Om du trycker på objektet snabbt, du 'd behöver mycket mer makt, men utföra samma uppgift snabbare. Hela tiden är samma arbete på objektet även om den person som sköt den utövade mer ansträngning.

Ett område där vi ser makt i bilar. Motorer är klassade i termer av hästkrafter de kan producera. Detta är direkt relaterad till fordonets 's toppfart och acceleration. Ett fordon med en mindre motor ISN' t kunna matcha hastigheten eller accelerationen hos en med en större motor, men det är fortfarande kunna få dig dit du vill gå.

Ett annat område där makt och arbete är lätt relatable är hemma med elektricitet och elektriska apparater. Om du tittar bakom dina apparater, kommer du att se dess effekt i watt, en enhet av elkraft. Så en TV som har en effekt på 100 watt skulle konsumera maximalt 100 watt för varje sekund som den är påslagen. När du får din elräkning, men förbrukningen har enheten för en kilowattimme; en förbrukning av 1000 watt under en timme. Så TV ovan skulle behöva fungera i tio timmar för att konsumera en kilowattimme. En större TV med en 200 watts uteffekt skulle bara ta halva den tiden att konsumera en kilowattimme.I själva dag till dag användning, människor är mer benägna att stöta makt än arbete. Nästan alla enheter använder effekt att ange hur mycket makt de behöver för att fungera. Värden för arbete är av mindre betydelse och är svårare att relatera till i den verkliga världen som den faktiska mängden är mycket varierande beroende på hur lång användning, tillryggalagd sträcka, och liknande.

Sammanfattning:

1. Power är den hastighet med vilken arbetet utförs.