Skillnaden mellan VTEC och icke-VTECSkillnaden mellan VTEC vs icke-VTEC

VTEC (variabla ventiltider och lyft Electronic Control) ett nytt valvetrain system som utvecklats av Honda för att ge en mer flexibel körupplevelse för användaren. Före VTEC har icke-VTEC motorer konfigurerats för en kamaxel enda profilen. Detta kan antingen konfigureras för bättre prestanda i antingen höga varvtal eller låga varvtal. VTEC tillåter motorn att ha två kamaxel profiler som det kan växla till beroende på hur fordonet används.

Låga varvtal optimerade kamaxlar är mer logiskt för dagliga körning eftersom det ger snabb acceleration vid låga hastigheter samt bättre bränsleekonomi. Optimera för höga varvtal är mer aggressiva och används ofta för bara racing. Optimera för höga varvtal innebär att din motor skulle bränna en mycket mer bränsle och är mindre känsliga vid låga hastigheter. Men detta är mer än består av större kraft vid höga varvtal som lätt kan leda till en mycket högre toppfart. VTEC motorer kan få det bästa av två världar, medan icke-VTEC motorer endast kan optimeras för antingen. VTEC uppnår detta genom att byta profiler elektroniskt beroende på andra faktorer. De faktorer som den VTEC motorn använder för att bestämma när att växla profiler kan variera från den hastigheten hos fordonet, varvtalet för motorn, bland annat.

Det 'är lätt att säga att icke-VTEC motorer finns i hela marknaden, från olika biltillverkare och tillverkare. VTEC motorer å andra sidan är exklusiva för Honda och de fordon som de gör. Andra biltillverkare har andra tekniker som emulera funktionerna i VTEC i sina fordon, men dessa är under ett annat namn.

När du köper en bil som är avsedd för daglig körning, finns det inget argument mellan VTEC och icke-VTEC motorer. VTEC motorer ger bättre flexibilitet och kan passa dina behov på lämpligt sätt. Även VTEC motorer kan kosta dig lite mer från början, kan det återhämta den extra kostnad som du har betalat för det bränslebesparingar, särskilt med de snabbt stigande bränslekostnader i dag.

Sammanfattning:1. VTEC motorer använder två kamaxel profiler medan icke-VTEC motorer endast använda en

2. VTEC motorer kan ha utmärkta prestanda vid höga och låga hastigheter medan icke-VTEC motorer endast kan optimeras för antingen

3. VTEC finns endast på Hondas medan icke-VTEC återfinns på någon bilmärke