Skillnaden mellan MDF och SpånskivaMDF vs Spånskiva

Letar du efter en plywood eller trä ersättare? MDF och spånskiva är två av de bästa val när i behov av ett substitut för den äkta varan.

Både MDF (Medium-Density Fiberboard) och spånskivor är exempel på konstruerad trä. Dessa 'skogen' är gjorda av trä biprodukter som fibrer, sågspån och kutterspån. Dessa material är kombinerade tillsammans med några kemikalier och lim och komprimeras därefter till ett material med varierande tjocklekar. Även om både produkter genomgår samma process, de är olika i sina egenskaper och egenskaper.

MDF anses överlägsen av de två produkterna. Denna typ av parkett är gjord av fina partiklar av trä som är osedda av blotta ögat. Den har en slät yta och ett faner som gör att det ser ut som naturligt trä. MDF är tillverkad av många lager av trä, vilket gör det mycket tung, tjockare, tätare och mindre permeabel för vatten. Detta trä har också mer styrka och är spricka och split-resistenta C ett bra val för inbyggda möbler som skåp, dörrar, fåfänglighet, och andra sorter av möbler. Allt görs från denna typ av parkett får inte vara portabel eftersom det är mycket tung att lyfta och flytta.

Trots dess bakslag, är denna typ av trä perfekt för fixturer eller vad som helst som behöver en trä-liknande struktur med en låg kostnad. Träet 'yta tar färg och slutar väl och spelar' t behöver banding. Det kan fungera som en fristående trä utan något stöd från andra material som kakel, laminat och matta.

Den andra parkett är spånskiva. Till skillnad från den förra, kan spånskivor upplevas som sämre motsvarighet MDF. Träet är tillverkad av trä sågspån, ett grovt trä biprodukt med stora och lätt plats partiklar. Det har ingen faner och är i behov av en god finish, särskilt i de exponerade kanter och plana ytor.

Jämfört med MDF, är det grovt, spräcklig och spelar 't ta färg väl. Det måste också vara ansluten till andra material som laminat, kakel och matta. Spånskiva bör aldrig vara i kontakt med vatten. Det suger upp vatten som en svamp som gör det förlorar sin stabilitet och falla sönder i bitar. Om den används, det ska alltid skyddas från fukt och vatten från material som vinyl. det är inte heller en rekommenderad material som skall användas i utomhus.

Den vanligaste användningen av spånskivor är underliggande paneler i golv och väggar och hyllor i skåp och garderober. Eftersom det är lätt, kan spånskivor användas i bärbara möbler eller strukturer. När det gäller styrka, utseende och stress, är spånskiva inte det bästa materialet.Båda skogen har sina fördelar och nackdelar. Det viktigaste bidraget från dessa skogar är att de återvinns träprodukter biprodukter. Dessa produkter bidra till att ge material som behövs för byggnader och konstruktioner utan att lägga till ännu sänka effekten för avfall.

Sammanfattning:

1. MDF är en vida överlägsen parkett jämfört med spånskiva när det gäller utseende, användning, styrka, och exponering för fukt och vatten.

2. MDF är tyngre, tjockare, mer hållbara, och har en mindre chans att sprickbildning eller splittring i kontrast till spånskiva.

3. Spånskiva används ofta för inredningsändamål på grund av dess utseende och dess motståndskraft mot att acceptera färg och finish. Detsamma kan inte sägas om MDF som har en fin, slät yta, bra reaktion att måla och slutar, förutom att ge en nästan träliknande utseende.