Skillnaden mellan glödlampor och lysrörGlödlampor vs Lysrör

De två vanligaste typerna av belysning idag är glödlampor och lysrör. Glödlampor är ganska gamla och föråldrade medan lysrör är relativt ny och ersätter glödlampor i en mängd tillämpningar. Den största skillnaden mellan de två är i hur de producerar ljus. Glödlampor producera ljus av en uppvärmning av en metalltråd tills det börjar utstråla ljus. Å andra sidan, lysrör producera ljus genom att excitera en gas och orsakar det att glöda.

De nyare och mer tekniskt avancerade lysrör har bättre egenskaper jämfört med glödlampor, den viktigaste av dessa är effektiviteten. För att producera samma mängd belysning som en fluorescerande lampa, förbrukar en glödlampa någonstans från 4 till 8 gånger så mycket ström. En stor del av det bortkastade kraften i glödlampor vänder sig till värme. Även om värmegenerering är ibland önskvärt, som i inkubatorer, är det ofta bara ett slöseri med energi och pengar.

En annan viktig problemet med glödlampor är deras relativt kort livslängd. Trots förbättringar har gjorts för att öka dess livslängd, fortfarande brinner tråden ut ganska snabbt. Lysrör pågå mycket längre än en glödlampa, vilket gör dem att föredra eftersom du inte skulle behöva ändra dem så ofta.Även lysrör är billigare i längden eftersom de håller längre och förbrukar mycket mindre ström, är den initiala kostnaden för att använda det mycket högre jämfört med glödlampor. Bortsett från lampan själv, skulle du också behöva köpa en ballast, en starter, och fixturen som skulle hålla ihop allting. Det finns lågenergilampor på marknaden idag, och de är mycket lika glödlampor, men de redan innehåller alla nödvändiga element i det; därmed mycket högre pris.

En del människor föredrar det varma ljuset som produceras av glödlampor, som är mer som ljuset från solen, jämfört med den kliniska vitt ljus som produceras av lysrör.

Sammanfattning:
1. Glödlampor producerar ljus från en uppvärmd glödtråd medan lysrör producera ljus genom en gasurladdning
2. Glödlampor är långt mer ineffektiva än lysrör
3. Glödlampor producerar mycket värme jämfört med lysrör
4. Glödlampor inte lika länge som lysrör
5. Glödlampor är mycket billigare jämfört med lysrör