Skillnaden mellan plast och glas linserPlast vs Glaslinser

Även om det finns en mängd olika linser ute på marknaden, är den mest självklara valet mellan glas- och plastlinser. Glas linser är de traditionella, har använts under en längre tid nu, medan plastlinser är relativt nyare. Både plast och glas har vissa fördelar och nackdelar och det verkligen handlar om smak, pris eller bara ren önskemål.

Till att börja med, plast är ett lättare material gör plastlinser mycket lättare än glas och därför är de mindre benägna att orsaka fördjupningar. Också, tyngre förskrivningar av glaslinser har en tendens att halka ner näsan och bryta. Detta är anledningen till många platser som föreskriver glaslinser har också obligatoriska undantag som deras kunder måste underteckna skydda dem från allt ansvar för skador.

På uppåtsidan och glas 'optisk klarhet är det bästa och som sådan glaslinser kommer att ha liten eller ingen distorsion. Lägga till det, är det mest reptåliga optiskt material. Detta gör det materialet i valet för ett antal ledande tillverkare av linser. emellertid, glas kommer med största sannolikhet splittras vid nedslaget, med linser delas upp i mindre bitar. Detta är skälet till glaset rekommenderas inte för aktiv sportglasögon på grund av risken för skador på ögonen. Dess vikt innebär också att glaslinser kan inte bäras över en lång tidsperiod.Plastlinser är huvudsakligen gjorda av polykarbonat och CR-39 plastmaterial. Polykarbonat är populärt för linser på grund av dess höga motståndskraft mot stötar. Det är dock värt att notera att materialet inte är helt bryta bevis. Det är mycket populära idag, särskilt för solglasögon och sportglasögon. Polykarbonat är den starkaste plastmaterialet, såväl som den tunnaste och den lättaste. För allt material 'styrkor, polykarbonat linser har också den högsta distorsion jämfört med något annat material.

CR-9 är en annan typ av optisk plast. Den har lite distorsion jämfört med polykarbonat. Det är tunnare och lättare än glas också. Även om det är mycket mer resistenta mot inverkan jämfört med glas, kan den fortfarande spricka och gå sönder vid nedslaget är således inte så bra för aktiva sporter. Det är också mer reptålig än polykarbonat.

Sammanfattning
Glaslinser är tyngre än plastlinser kan därför inte bäras under lång tid.
Glas är mycket mer reptålig än någon typ av optisk plast.
Glas är den minst resistenta mot inverkan jämfört med alla optiska plaster.