Skillnaden mellan Alkyd och latexfärgAlkyd vs latexfärg

Alkyd är oljebaserad färg och latex är vattenbaserat. Detta är en av de stora skillnaderna mellan Alkyd och latexfärg.

När man jämför hållbarheten mellan alkyd- och latexfärger, båda har utmärkta vidhäftningsegenskaper. Men Alkydfärger är känt att ha bättre vidhäftning på tungt chalkat ytor jämfört med latexfärger. Dessutom latexfärger har mer elasticitet egenskap än alkydfärger.

I färgbevarande, latexfärger är bättre än Alkydfärger. När latexfärger är mer motståndskraftiga mot blekning och kritning när de utsätts för sol, Alkydfärger är benägna att blekning.

Vid tillämpningen, alkydfärgerna är svårare eftersom de är tyngre än de latexfärger. De latexfärger är smidigare och de drar mycket lätt på ytan. Alkydfärger kan användas i de flesta av de ytor men för en ny puts eller betong, bör det inte appliceras direkt. Latexfärger är bra för trä, vinyl sidospår, tegel, puts och aluminium sidospår.

En annan skillnad kan ses i odören. Vid jämförelse med latexfärger, de alkydfärger kommer med en stark lukt. Vid rengöring av färger, är det svårare att rengöra Alkydfärger. Thinner, terpentin och andra avlägsna lösningsmedel används rengöring alkydfärger medan latexfärger kan rengöras med vatten.

Som oljebaserade Alkydfärger ge de näringsämnen för mögel, ytorna har Alkydfärger är inte så mycket resistenta mot det. De flesta av de Alkydfärger innehåller fungicid för att förhindra sådana utväxter. Å andra sidan, finns det ingen möjlighet för tillväxt av mögel i ytor som målats med latexfärg.

Det kan också ses att Alkydfärger tar ca 8 till 24 timmar för att torka upp medan Latexfärger torka upp i ungefär en till sex timmar.Sammanfattning

1. Alkydfärger är känt att ha bättre vidhäftning på tungt chalkat ytor jämfört med latexfärger.

2. Latexfärger har mer elasticitet egendom än alkydfärger.

3. När latexfärger är mer motståndskraftiga mot blekning och kritning när de utsätts för sol, Alkydfärger är benägna att blekning ..

4. alkydfärgerna är svårare eftersom de är tyngre än de latexfärger. De latexfärger är smidigare och de drar mycket lätt på ytan.