Skillnaden mellan ULIP och FonderULIP vs Fonder

Genom koncept, det är bara en liten skillnad mellan ULIP system och en fond system när det gäller produktstruktur, exklusive risktäckning. De är båda marknads kopplad till avkastningen, och de kommer båda bär marknadsrisk. Baserat på investerare 'är valt lager prestanda, kommer hans avkastning återspeglar exakt som i båda fallen. För båda alternativen, kommer en förvaltare ansvara för driften av systemet. Det är allt när det gäller likheterna beträffar, det vill säga produktstrukturen . det finns stora variationer i hur de två produkterna hanteras, och om en viktig anmärkning, regleras.

skillnader
När det gäller reglering, är Fonder regleras av SEBI, medan ULIPs regleras av IrDA. Ur industriell synpunkt, medan fonder fokuserar på låga kostnader och bättre prestanda som USP, ULIP ser mer på räckvidd distribution USP.

Generellt agenter som 'distribuerar de många AMC produkter' är de som säljer Fonder, medan agenter som är knutna till ett enda försäkringsbolag är de som säljer försäkringar (exklusive försäkringsmäklare som är mycket mindre än bifogade medel). Detta är en mycket viktig faktor, eftersom det 'sa tendens för anknutna ombud vara väl bekant, och mästare endast de produkter som sin huvudsakliga försäkringsbolag säljer, medan en fond agent, som är mestadels lös, kommer att vara mer på prestation vid val en fond, med tanke på hans avgifter är helt beroende av tillfredsställelse investerare.

Fonder har mycket stränga krav på insyn jämfört med ULIPs, men det säkerställer också att investeraren utnyttjat så mycket information som behövs, till skillnad från med ULIPs. Saker som Portfolio avslöjande och Daily NAV bättre följt med fonder.När det gäller flexibilitet, kommer en ULIP kan du öka ditt liv täcka och samtidigt hålla din premie densamma. Detta uppnås genom att minska din investering tilldelning. Men om du har en långsiktig politik köpt på toppen av en fond, du kan inte öka ditt liv täcka. Du skulle bara ha möjlighet att köpa en ny politik, vilket medför nya administrationskostnader igen.

När det gäller kostnader för försäkring, kommer typiskt att investera i en fond kosta mindre än det kommer att kosta för en allmän ULIP system. Men i ett nötskal, ULIP produkter är bättre lämpade för långsiktiga investeringar medföljer försäkringsskydd, medan fonder är bättre lämpade för dem som enbart fokuserar på investeringar och medellång sikt avkastning.

Sammanfattning:
Fonder regleras av SEBI, medan ULIPs regleras av IrDA.
Fonder säljs av FN-anknutna ombud, medan ULIPs säljs av anknutna ombud som är knutna till en viss försäkringsgivare.
Fonder har strängare krav på öppenhet än ULIPs.