Skillnaden mellan Yield och räntaAvkastning vs Ränta

Vet du skillnaden mellan avkastning och ränta? För att börja göra smarta investeringsbeslut, och beräkna din investering vinster, måste du kunna se skillnad. För att hålla det så enkelt som möjligt, kan vi säga att avkastningen är vinsten, och räntan är därför du gjorde vinst.

För att gå lite djupare, är den ränta som anges i procent. Oavsett om du 're betala eller ta emot utdelning, är den ränta andelen pengar över det ursprungliga beloppet. Om du tar ett lån med en ränta på 3%, kommer du att betala 3% mer pengar än du lånat. Detsamma gäller vinst. Om du tar ut en CD med en ränta på 3%, kan du räkna med att betala ut CD-skivan med den ursprungliga insättningen, plus ytterligare 3%.

Utbytet är hur mycket du faktiskt nytta av investeringen. Även om du kan sätta avkastningen i termer av procentsatser, kan du också göra det enkelt i dollar belopp. Om du har köpt en investering för $ 10.000, med en räntesats 3% under ett år, skulle din avkastning vara ca $ 300. Naturligtvis, om du 're kompoundering intresse tillbaka till investeringen, din avkastning ökar. Du kan' t förvärra en räntesats.

Avkastning bestäms genom grundläggande matematik. Ta din initiala investering, och helt enkelt dela det med räntan. Detta kommer att ge din grundläggande sikt avkastning. Om ett villkor är 6 månader, ett år, eller 12 år, du multiplicera din årliga avkastning i antalet termer du 'll vara att låta investeringar för att sitta (om du' re inte kompoundering), och du kommer att dra din totala avkastning. Om du 're kompoundering, du' ll måste ständigt justera det ursprungliga beloppet för varje gång avkastningen blandas tillbaka in investeringen. Så, om du investerat $ 10.000 för tre år, vid en tid av ett år, din andra termen skulle beräknas genom att multiplicera $ 10,300 av räntan.

Sammanfattning:1. Utbyte är den monetära vinst.

2. Räntan är hur mycket ytterligare monetär vinst produceras per termin.

3. Ränte binds i procent.