Skillnaden mellan BSE och NiftyBSE vs Nifty

BSE, eller Bombay Stock Exchange och National Stock Exchange är de två stora börserna i Indien. Även om det finns andra börser i detta land, BSE och NSE är de bästa börserna. Tja, de flesta av handeln sker genom dessa två börser. Den största skillnaden mellan dessa två börser, kan ses i deras index.

BSE hänvisar till en av de ledande börserna i Indien. Sensex används som ett index i Bombay Stock Exchange. NSE kommer andra till BSE. Fiffiga är en av de viktigaste indexen för den nationella börsen.

Bombay Stock Exchange anses vara den äldsta börsen i Indien, liksom i Asien. Medan BSE grundades 1875, var det 1992 att NSE fanns på plats. Det var först efter lanseringen av Sensex, 1986, att Nifty fanns på plats.

Bombay Stock Exchange har en lista över mer än 4000 manus och NSE har mer än 200 listor. Fiffiga består av ca 50 skript från olika sektorer. Å andra sidan, Sensex BSE består av 30 skript från olika sektorer.

Medan Sensex representerar de stora lager av Bombay-börsen, Nifty representerar de stora lager av National Stock Exchange.

En annan skillnad som kan ses, är att Nifty är mer bred än Sensex, eftersom den förstnämnda består av mer börsbolag. Sensex visar alla bolag noterade på BSE, och Nifty visar alla bolag noterade på NSE.

Fiffiga är en kombination av 'N', vilket betyder nationella, och 'ifty', som betyder femtio. Å andra sidan hänvisar Sensex till känslighetsindex av BSE.Sammanfattning:

1. Bombay Stock Exchange anses vara den äldsta börsen i Indien, liksom i Asien.

2. Nifty är en av de stora indexen i National Stock Exchange.

3. Bombay Stock Exchange grundades 1875, och Sensex lanserades 1986.

4. Nifty består av ca 50 skript från olika sektorer. Å andra sidan, Sensex BSE består av 30 skript från olika sektorer.

5. Nifty är mer bred än Sensex, eftersom den förstnämnda består av mer börsbolag.