Skillnaden mellan NEFT och ECSNEFT vs ECS

NEFT och ECS finns två typer av elektronisk betalning och avvecklingssystem som används i många utvecklingsländer, inklusive Indien.

NEFT

'NEFT' står för 'National elektronisk överföring.' Det är en landsomfattande betalningssystem möjliggör en-till-en penningöverföringar. Inom ramen för detta program, kan företagens hus, företag och individer överföra pengar elektroniskt till någon annan bolag, firma eller individ som har ett konto hos någon del av en bank i landet. Dock bör anges bankerna får delta i programmet; det vill säga den berörda bör NEFT bank aktiverat. Fördelen av en kärna banksystem tas i NEFT. I Indien, reglering av medel sker centralt i Mumbai mellan mottagande och ursprungs banker samtidigt deltagande bankerna kan placeras var som helst i landet. Transaktioner inte kommer från NEFT att dra pengar från ett annat konto istället fungerar som en kredit pusher.

Fördelar med NEFT:

Det är kostnadseffektivt.
Inget behov av att skicka en fysisk kontroll eller efterfrågan utkast till mottagaren.
Inget behov av att besöka banken för att deponera pappersinstrument.
Ingen möjlighet för stöld eller förlust av den fysiska instrument.
Överföring är möjligt hemma med hjälp av internetbank.

ECS
'ECS' står för 'Electronic Clearing service.' Det är ett system med elektroniska penningöverföringar från ett konto till ett annat bankkonto med hjälp av tjänster som tillhandahålls av en clearingorganisation. Det är normalt för bulk transaktioner från ett konto till ett antal konton eller vice versa. Det är precis som att göra betalningar av räntor, utdelningar, löner och pensioner med berörda institutioner eller för uttag av de belopp i syfte att betalningar till verktyg som telefon, el, bostäder skatter, eller för att betala amorteringar till banker eller finansinstitut.Efter att få registreras med en godkänd clearing och samtycke från mottagarna, kan en ECS användare initiera att göra massbetalningar till sådana mottagare.

Fördelar med ECS:

Slutmottagaren behöver inte gå till hans / hennes bank och stå i kö för att avsätta de fysiska instrument.
Inget behov av att förutse stöld eller förlust av instrumenten och rädsla för bedräglig betalning.
Ingen fördröjning i förverkligandet av intäkterna.
Kunderna behöver inte spåra hans / hennes betalningar historia som allt detta övervakas av ECS.

Sammanfattning:

1. NEFT och ECS båda är elektronisk överföring fondlägen som arbetar på en uppskjuten nettobetalningsbasis, och de lösa alla transaktioner i omgångar vid en viss tid medan fördröja sådana transaktioner fram till den tidpunkten.