Skillnaden mellan Gaelic och CelticGaelic vs Celtic

Generellt sett Gaelic, även känd som skotska, är en av de keltiska språken som hör till den goideliska gren, och det är ett modersmål i Skottland. Andra Gaelic språk som hör till goideliska grenen är Manx och irländska, som tillsammans med skotska, härstammar från gamla irländska. Emellertid är Manx inte längre talas, och enligt vissa konton, den sista personen att använda språket dog 1962; även om det 'finns ingen enighet om detta. En annan gren av den keltiska språk är Brythonic gren, som skiljer sig från, och större än goideliska. Den innehåller Breton, walesiska och Cornish.

Andra familjer Celtic språk inkluderar Gaulish, som är nära besläktat med Lepontic, gala och Noric, som alla är nu utdöda. En annan familj är Celtiberian, som var i gamla tider, modersmål på den iberiska halvön, som är dagens norra Portugal, delar av Leon i Spanien, Galacia och Aragon.

Kelterna (eller Celtics) var en välkänd grupp av människor, med en specifik kultur, som bodde i Västeuropa. Ursprungligen ockuperade de södra Polen, Österrike, Tyskland och Tjeckoslovakien, men drevs ut ur Centraleuropa av sina grannar, de germanska stammarna. Deras keltiska språk har sitt ursprung i den gemensamma Celtic (även kallad Proto-Celtic), som är en gren av de indoeuropeiska språken.För närvarande, keltiska språk är inte så utbrett, och de är begränsade till utvalda platser i Västeuropa, i synnerhet Irland, platser i Storbritannien, inklusive Wales, Cornwall och Skottland, och Frankrike 's halvön Bretagne, Patagonia, Cape Breton Island och Isle of Man. det 's värt att notera att i modern tid, är keltiska språk endast talas av minoritetsgrupper, även om väckelse insatser har också fått ny fart. I Australien, där det talades före federationen 1901, är nu också utdöda.

Forskare som hanterar ämnet keltiska språk har aldrig samtyckt till de sanna ursprung dessa språk; en situation som förvärras av bristen på ursprungliga datakällor. Vissa hävdar att Continental Celtic och Insular Celtic är annorlunda, om att uppdelningen av goideliska och Brythonic språk från Continental Celtic orsakade skillnaderna.

Sammanfattning:
Gaelic är ett språk, medan Celtic var en grupp av personer med en viss kultur som använde de keltiska språken.