Skillnaden mellan NP och MDNP vs MD

Skilja en NP från en MD är ganska lätt. I grund och botten är en NP en Nurse Practitioner, medan en MD är en doktor i medicin. Hence, NP är sjuksköterskor, medan MD är läkare.

MD är en titel C doktorsexamen för läkare (medicinsk) C som 's bara beviljas av sina skolor. Detta är den enklaste innebörden av en MD. I vissa länder, både omfattningen och förutsättningar att bli en kan variera . The fall samma sak med sjuksköterskor (NP), varvid deras räckvidd praktiken dikteras av de regler som styr de medicinska koderna i stat eller land.

Generellt sjuksköterskor utför samma funktioner som den traditionella legitimerad sjuksköterska (RN). De kan hjälpa till med diagnostiska tester ger initial behandling, bedöma patienter, kartlägga medicinsk historia eller data och göra några hälso läror eller aktiva uppföljningar på den allmänna välbefinnande av sina kunder. Men de skiljer sig bara från sjuksköterskor i den meningen att de är licensierade att förskriva läkemedel eller droger. Det är där deras funktioner överlappar med dem i MD.

NP kan utföra nästan samma uppgift som läkarna, men notera att de är bara sjuksköterskor och inte läkare. Förutom från förskrivning medicin, NPS, som läkare, kan även diagnostisera sjukdomstillstånd. De kan arbeta självständigt i medicinska vårdinrättningar och sjukhus, även utan stöd av en MD. Detta strider mot RNS, som behöver ledning av en MD. På grund av detta, kan de fungera som en av de yrkesverksamma primärvården. Således är de ofta beskrivs vara bryggan mellan RN och VD.

När det gäller utbildningskrav, måste NP uppfylla alla de krav som behövs för en RN, inklusive bortgången av en undersökning eller statliga licens. Efter detta kan RN uppgradera sin status till en fullständig lovade NP, genom att ta ytterligare två-årig utbildning eller utbildning. Detta motsvarar att uppnå en standard Master 's examen för akademiker. Efter den är klar, kommer han eller hon återigen att bli ombedd att ta en annan NP nationell undersökning.Omvänt, MD kräver fler år av utbildning och praktik för att bli en MD. I de flesta länder måste man ta ytterligare fyra år medicinsk kurs, på toppen av fyra år högskoleexamen att kvalificera sig för den medicinska brädan. Detta är ekvivalent med standard doktoratgrad, till exempel, en PhD. Ändå kan legitimerade läkare ta vistelser och vidareutbildning för dem att specialisera sig på mer komplicerade medicinska områden.

Sammanfattningsvis:

1. Ett NP är en sjuksköterska, medan en MD är en läkare.

2. En NP är licensierat av vårdnämnden, medan en MD är licensierad av läkaren 'styrelse.