Skillnaden mellan IAS och IPSIAS vs IPS

Enligt EU Public Service kommissionen i Indien, två av de mest eftertraktade jobb i Indien är indiska Administrativ service (IAS) och indiska polisen (IPS). IAS är den mest respekterade och anses vara en En klass jobb i Indien. Det här jobbet har auktoritet och inflytande i det indiska samhället och hela regeringens mål i den gamla landet. IPS är inte lika prestigefyllt som IAS; emellertid är det eftertraktade också. Det är ansvarig för krigslagar ledarskap, och det kan vara en mycket inflytelserik faktor i samhället. De flesta av eleverna i Indien är efter jobbet eftersom det ger så mycket tillväxt på lång sikt.

Majoriteten av eleverna i Indien ser på den indiska administrativa tjänster som deras drömjobb. Det finns bokstavligen miljontals studenter som vill få det här jobbet, men det finns bara 150 studenter varje år som får bli medlem i IAS. Det finns faktiskt andra privata sektorn i Indien som erbjuder högre lön, men studenterna kommer fortfarande vill vara i IAS eftersom de vill prestige, inte bara pengar. Det beror på om du är i IAS, blir du en del av det administrativa inrättandet och kanske kan förändra samhället. Det är en mycket givande jobb eftersom du kan tjäna myndighet, respekt och inflytande.

Men den indiska polisen inte så långt efter när det gäller att prestige och popularitet. När du börjar i IPS, kommer du att börja som en superintendent, vilket är en hög post inom polisen ranking. Denna karriär är mer utmanande än IAS: upprätthålla lag och ordning är ett mycket svårt arbete, särskilt när du har tilldelats slummen i Indien där goons och unga brottslingar strövar omkring. Fredsbevarande är en mycket stort ansvar i samhället. I själva verket finns det många elever som går IPS istället för IAS eftersom de vet att de kommer att göra ett bättre jobb i kraft än i administrativ tjänst.

Dessa är några av de likheter och skillnader mellan IAS och IPS.

SAMMANFATTNING:1.

IAS är mer prestigefyllda och populär än IPS. Dock är IPS inte så långt från IAS när det gäller prestige och popularitet.
2.

IAS fokusera mer på den administrativa delen av jobbet, men IPS är mer på ansökan och hur man håller fred i samhället.
3.