Skillnaden mellan LPN och LVNLPN vs LVN

För alla som någonsin har varit på ett sjukhus, antingen som patient eller en besökare, vet att det finns en mängd olika kliniker som deltar i vården av patienten. Två av dessa vårdgivare är licensierade närvårdare (LPN) och Licensierade Vocational sjuksköterskor (LVN). Denna artikel diskuterar likheter och skillnader mellan dessa två områden i sjuksköterskeyrket.

Definition

LPN är sjuksköterskor som har klarat utbildningskraven för att få sin licens; med nästa steg i sitt yrke är en legitimerad sjuksköterska (RN). LPN anses allmänt arbeta under en läkare 's, eller RN' s tillsyn i en mängd olika sjukhus eller kliniker, och finns idag ger hemsjukvård, och öva på lång sikt omvårdnad anläggningar.

LVN är också sjuksköterskor som har klarat den enskilda staten 's utbildningskrav för att få en licens, och har också sin nästa professionell steg som för en RN. LVN utföra sina omvårdnad uppgifter i olika sjukhus, långsiktiga vårdhem, konvalescenthem, läkare 's kontor, och kirurgiska centra. De utför många liknande arbetsuppgifter till RN.

Historia

Den första LPN / LVN sjuksköterskeskola grundades på unga kvinnor 's Christian Association 1892, i New York City. Grundutbildning varade i tre månader på Ballard School 1893, där dessa framtida sjuksköterskor lärt hushållsarbete och ta hand om patienter som krävs delar av sin utbildning, medan andra stater hade inga licenser förrän 1955. Krav varierade från certifieringar i en nio månaders program för certifieringar som varar tre år för specialiteter som kirurgi, pediatrik eller anestesi.

Nursing program idag som erbjuder LPN / LVN utbildning har en måttligt intensiv lista över ämnen som krävs för licensiering, såsom kommunikation, kritiskt tänkande, doseringsberäkningar, drog referens och interaktioner, etik och andra specialiteter.Utbildning

I Texas, utbildningskrav för titeln LVN kräver studenterna att slutföra 20 kontakt timmar vartannat år, och en riktad (en gång-off) två timmars kontakt i fortbildning för LVN som arbetar på akuten och Forensic Evidence Collection. Kalifornien kräver 30 kontakt timmars fortbildning vartannat år, för licensförnyelse.

De återstående 48 stater har olika krav för kontakt timmar och fortbildning timmar, och titeln tjänade i dessa stater är LPN. Vissa stater, såsom New York, kräver slutförandet av tre kontakt timmar för infektionskontroll vart fjärde år; och andra, såsom Florida, kräver ytterligare studier i förebyggande av medicinska misstag, HIV / AIDS och våld i hemmet, för att behålla LPN titeln.

Sammanfattning:

1 grund och botten, utbildningskraven både LPN och LVN är mycket lika, och deras uppdrag är konsekvent inom de två yrkena.

2 Den enda verkliga skillnaderna ursprung med staterna och titlarna i licensiering av de två yrken. I Texas och Kalifornien, utbildningskrav är desamma, men titeln är LVN; medan alla andra stater med samma utbildnings skyldigheter, skänka titeln LPN.