Skillnaden mellan lutherska och BaptistLutheran vs Baptist

Den kristna gemenskapen, men centrerad i frälsning genom Jesus Kristus, har delats in i under sekter, med vissa skillnader i deras läror, dogmer och ceremoniella fester. Två av de vanligaste misstolkas sekter skulle vara den lutherska och baptist kyrkor. Som nämnts, båda religionerna tror på och tillber samma Gud finns i samma Bibel och hålla gemensamma möten för att fira sin tro. Den huvudsakliga olikhet är deras dogmer och förkunnelse / undervisningsmetoder. Det finns skillnader i deras ceremonier, också, i synnerhet i det sätt på vilket nattvarden administreras och den samlade formalitet av gudstjänsten. Följande jämförelse skulle bekräfta att lutheraner är mer sacramentarian i teologi och tillbedjan, medan baptist kan bäst beskrivas som erfarenhets och minnes.

Den lutherska kyrkan eller lutherdomen bygger på teologin av Martin Luther under 16-talet. Dess ursprungliga syfte är att reformera kristendomen med undervisning om rättfärdiggörelsen av nåd genom tron ​​allena. De tror att människor räddas från sina synder av Gud 's nåd (Sola Gratia), genom tron ​​allena (Sola Fide). Ortodoxa lutherska teologin hävdar att Gud skapade världen, inklusive människan, perfekt, helig och syndfri. För lutheraner, arvsynden är 'chefen synd, en rot och fountain av alla faktiska synder.' vid Gud 'nåd, tillkännagiven och effektiv i personen och arbetet av Jesus Kristus, är en person förlåtna och få evigt frälsning. Tron tar emot frälsningens gåva snarare än orsaker räddning. Lutheraner tror också på den heliga Treenigheten, där den Helige Ande utgår från både Fadern och Sonen. När det gäller sakramenten berörs, de värdesätter dessa som nådemedel som arbetar mot helgelse och motivering. Dop för lutheraner är en nådemedel och användningssätt är inte viktigt, men är oftast levereras av stänk av vatten. Det finns ingen riktig ålder för dop och de enda nödvändigheter för ett giltigt dop är 'vatten och Ordet.' I nattvarden, de tror att brödet och vinet faktiskt är kropp och blod av Kristus. De är vana vid att använda riktiga vin i stället för substitut eller bara bröd allena. Dessutom följer deras gemensamma fest strikt ordning massa och brukar observeras med många 'ritualer' och sjungit liturgies.

Baptistkyrkan, å andra sidan, kan spåras tillbaka till 1609 med initiativ engelska Separatist, John Smyth. En av sekten 's primära kampanjer är att förkasta dop av spädbarn och i stället inleda det bara att tro vuxna. Frälsning för baptister är genom tron ​​allena och de känner igen Skriften ensam som rättesnöret för tro och praxis. Baptister tror att tron ​​är en materia mellan Gud och individen (religionsfrihet). för dem betyder det förespråkande av absolut frihet samvete. Deras dogm kan sammanfattas genom en acrostic akronym för Döparen. B- biblisk myndighet, A- självständighet den lokala kyrkan, P - prästadömet, T- två förordningar: troende 's dop och Herren' nattvard, i '' individuella själen frihet, S- separation av kyrka och stat, och T- två kontor i kyrkan: pastor-äldre och diakon. i motsats till luthersk tro, baptister se dopet som ett vittnesbörd om en föregående handling av ånger och godtagandet av Kristus som en personlig Frälsare. det administreras genom fullständig nedsänkning som symbol för den totala borttvättning av synder. Endast personer som är ålder för att avgöra detta själva och göra kan anses vara ett personligt beslut sparat, därav termen troende 'dop. I nattvarden, de betraktar brödet och vinet bara som en symbolisk representation av kropp och blod. Substitut är därför godtas; druvsaft i stället för vin, till exempel. Deras gudstjänster, dock är mindre formella och mer interaktiva än den lutherska tjänster.

1) Både lutherska och baptistkyrkor tror på samma Gud, avser samma Bibel och hålla gemensamma sammankomster.2) lutheraner tror på läran om rättfärdiggörelsen genom tron ​​allena precis som baptister.

3) I motsats till luthersk tro, baptister se dopet som ett vittnesbörd om en föregående handling av ånger och godtagandet av Kristus som en personlig Frälsare.

4) För lutheraner, det finns ingen riktig ålder för att bli döpt. För baptister, har personen att vara myndig.