Skillnaden mellan en ärftlig åkomma och en förvärvad TraitÄrftlig åkomma vs förvärvade Trait

Hur ofta har du hört uttalanden, 'Du verkar säker som dina föräldrar', eller 'Du har en liknande personlighet med din mamma?' Vissa skulle överväga detta som ett positivt komplement. Å andra sidan, skulle en del känner blödiga när de kallas att vara liknande med sina föräldrar. Men vad kan göras ?? Detta är, när allt kommer omkring, oåterkallelig. I själva verket är detta redan en del av vem de ger dem deras egna unika identiteter.

Å andra sidan, betrakta dessa scenarier. En bonde lär sin son hur man plöja fältet och snart efter, förvärvar son färdigheter och talanger som hans far lärde honom. En annan skulle vara en sömmerska som undervisar sin dotter hur man syr och efter några år, är utmärkt skicklig i att sy som dotter. Dessa är bara några av de händelser som kan tillskrivas förvärva kunskaper och egenskaper från andra människor.

Nu frågar jag er detta, har ni märkt en skillnad mellan de två uttalanden som ovan? Vad vi talar om här är ärftlighet. I sin enklaste definition är ärftlighet naturlig handling av passera några egenskaper som du har dina barn. Baserat på fakta, drag, personligheter, och även våra utseende beror på de nedärvda egenskaper som vi fått från våra föräldrar. Å andra sidan, de kunskaper och talanger där människan förvärvar genom lektioner, till exempel, kommer från en familj av musiker, kan hänföras till deras förvärvade egenskaper. Vissa studier visar att det finns vissa kopplingar mellan en ärftlig och en förvärvad egenskap, även om inga tydliga slutsatser har fastställts ännu. Men det finns tydliga skillnader mellan de två.

Låt oss nu först tala om ärftliga egenskaper. Det är egenskaper som är genetiskt arv till dig från dina föräldrar. Färgen på håret, ögonen, hudfärg, och även höjd är exempel på sådana egenskaper. För att göra det enklare, det är dessa egenskaper som du har fötts med, utan att ens ha rätt att välja om du vill ha dem eller inte. Dessa är i grunden irreversibel.

Å andra sidan, är en förvärvad egenskap något som du lärt dig och vidarebefordras till dig från mun till mun eller genom läror. Att lära sig att sjunga, med hjälp av ett musikinstrument, eller ens måla är några egenskaper som du kan välja om du vill lära av andra eller inte. I själva verket talar med ditt modersmål är ett tydligt exempel på en förvärvad egenskap.Du kan läsa mer om detta eftersom endast grundläggande detaljer ges här.

Sammanfattning:

1. Ärftlighet spelar en viktig roll i våra liv och hur den formar våra handlingar och personligheter.

2. En ärftlig egenskap är något som kan föras genom generna, såsom hårfärg, funktioner eller hudtoner.