Skillnaden mellan HDMI och optiskHDMI vs Optisk

HDMI och optisk är de två portar som kan bära högkvalitativt ljud från en enhet till en annan. Det finns stora skillnader mellan dessa två men som du bör tänka på innan väljer det ena eller det andra. Optisk länk, eller mer allmänt känd som TOSLINK, syftade till att bära enbart ljud medan HDMI syftade till att bära kvalitetsvideo HD, flera ljudströmmar, och även en CEC kanal. Av denna anledning, om du behöver för att ansluta till enbart ljud, då optisk kan vara tillräckligt bra. Men om du behöver transportera mer än ljud, kan du vara bättre med HDMI.

Dessa två har också skillnader i hur deras kablar är konstruerade. HDMI använder mer traditionella material, koppar, som är billig men kan påverkas av störningar. Å andra sidan, optisk använder en fiberoptisk sträng, som bär ljus istället för elektricitet. Även om det kan vara lite dyrare per meter, är det helt okänslig för yttre störningar som ingen annan ljus skulle tränga sin avskärmning. HDMI använder också 19 separata länkar att bära alla de signaler som den kan rymma. Medan det är möjligt att använda mer än en fiberoptisk kabel, den TOSLINK konstruktionen kräver endast för en.

När det gäller den maximala längden för båda kablarna, optisk har en teknisk högst 10 m, men en hel del användare har installerat upp till 30m uncut kabel även när du använder billiga delar. För HDMI är det inte specificerad kabellängd som du kan använda, men den bandbredd som HDMI kan använda gradvis minskar när kabeln blir längre. För applikationer som kräver höga hastigheter, är 5M den typiska maximala längd medan upp till 15 m kabel kan användas för standard användningsområden.Även om du bara tänker använda kabeln för att transportera ljud, finns det fortfarande en anledning att föredra HDMI över en optisk länk. Optiska stöder inte Dolby Digital Plus, TrueHD och DTS HD-format, som får stöd inom ramen HDMI. Om dina enheter är inte så långt ifrån varandra och stöder HDMI, är det verkligen det säkrare val mellan de två.

Sammanfattning:

1. HDMI är avsedd att bära både video och ljud medan optisk endast bär ljud
2. HDMI använder kopparkablar medan optisk använder en fiberoptisk kabel
3. HDMI använder upp till 19 diskreta länkar medan optisk använder bara en
4. HDMI kan användas upp till 15 m medan den optiska används regelbundet för upp till 30m