Skillnaden mellan nattseende och infrarödMörkerseende vs IR

I applikationer där det inte finns någon skillnad mellan natt och dag och liv är i fara, liksom i det militära, är det viktigt att etablera synlighet utan att vara synlig själv. För denna mörkerseende glasögon skapades. Mörkerglasögon arbeta genom att samla det lilla mängd ljus är tillgängligt och amplifiering den så att den kan urskiljas med blotta ögat. Infraröd är en ny teknik som används med mörkerseende glasögon. Snarare än att anställa synligt ljus och förstärka dem, IR-glasögon beroende av infraröda vågor som avges av något som avger värme. Temperaturskillnaden mellan föremål ger kontrasten för att identifiera mellan olika objekt.

Eftersom mörkerseende glasögon förstärker tillgängligt ljus som studsar av objekt, inget ljus betyder ingen förstärkt bilden. Eftersom IR-glasögon inte förlitar sig på omgivande ljus, de inte lider av samma problem. Föremål avger sin egen infrarött ljus med mängder som varierar beroende på hur mycket värme som kroppen har. IR glasögon kan användas med även i totalt mörker.

Den största fördelen mellan den vanliga mörkerseende och infraröda glasögon är att den senare är mycket bättre på att upptäcka på föremål som helt eller delvis är dolda. En person gömd inuti en kartong eller bakom några buskar kan vara svårt att se med blotta ögat. Med IR, skulle deras värme signatur gå igenom ytmaterialet och vara klart synliga för de infraröda glasögon. Hur djupt materialet är beror på hur känslig enheten.Precis som med alla vapen, det finns alltid en motåtgärd. För att motverka en bild intensifiering mörkerseende glasögon, kan en ljus ljuskälla överbelasta enheten; tillfälligt bländande den person som bär glasögon. Den motåtgärd för IR, men inte lika dramatisk, är fortfarande lika effektiv. Öka värmen i ett område betyder att det inte finns någon skillnad för anordningen för att detektera temperaturen.

Sammanfattning:

1. Mörkerseende upptäcker synligt ljus medan IR detekterar strålningsvärme
2. Mörkerseende behöver en liten mängd ljus medan infraröd spelar 't
3. Infraröd är bättre för kamouflerade mål än mörkerseende