Skillnaden mellan VOB och MPEG VOB vs MPEG

VOB och MPEG är behållare fil tänkt att hålla video. Trots att de har samma syfte, de är mycket olika. Den främsta skillnaden mellan VOB och MPEG är deras tillämpningsområde. VOB utvecklades som format för DVD-spelare och skivor. Däremot är MPEG används främst som portabelt format som ska användas med bärbara enheter som smartphones och surfplattor.

Eftersom VOB är tänkt att läsas av hårdvaruspelare, rimliga begränsningar måste ställas in med avseende på video och audio codec som ska användas. MPEG-filer, å andra sidan, kan använda sig av den fullständiga uppsättningen av video och audio codec som föreskrivs i MPEG-standarden. Det är också värt att notera att VOB använder också MPEG video codec; nämligen MPEG-1 Part 2 och MPEG-2 Del 2.

VOB har ett antal funktioner som inte finns med MPEG. Den första är möjligheten att klippa video i kapitel för att låta tittaren hoppa snabbt till förutbestämda delar av filmen eller videon. MPEG 't stöd kapitel, så du måste söka igenom själv. För att välja kapitel, och att bläddra igenom andra aspekter av DVD, VOB var också utrustad med menyer via användning av fjärrkontrollen. Återigen, detta är en annan funktion saknas i MPEG. Slutligen har VOB förmågan att omsätta flera undertexter. Detta är mycket viktigt för DVD-skivor som ska säljas i länder som inte delar samma språk. Detta är inte lika viktigt med MPEG-objekt, alltså utslagning.En mycket viktig funktion som MPEG har över VOB är dess stöd för strömmande, som det som görs av de flesta videodelningssajter som YouTube. Med MPEG, kan du börja se videon, även om du bara har en liten del av videon. Resten sedan ned som du tittar på, med tanke på att anslutningen är tillräckligt snabb. VOB var aldrig avsedd för streaming-tjänster som det var tänkt att delas ut i DVD-skivor. Streaming stöd skulle verkligen inte vara nödvändigt för den.

Sammanfattning:

VOB används i DVD-skivor medan MPEG är en portabel format

MPEG stödjer många fler codecs än VOB

VOB kan klippa video i kapitel medan MPEG kan inte

VOB stödjer menyer medan MPEG 't

VOB kan innehålla undertexter medan MPEG kan inte