Skillnaden mellan Nikon J1 och V1Nikon J1 vs V1

Nikon 1 är en helt ny klass av kameror som är någonstans mellan digitala systemkameror och kompaktkameror. Dessa kameror har utbytbara objektiv som DSLRs men är enkla att använda som kompaktkameror. De två modellerna i Nikon 1 är J1 och V1. J1 är nivån modell posten medan V1 är den mer avancerade modellen. Den första skillnaden mellan Nikon J1 och V1 att du skulle märka är skillnaden i storlek som V1 är märkbart större än J1.

Skillnaden i storlek förvärras ytterligare genom V1 har en elektronisk sökare, som du kan använda i stället för LCD-skärmen. Använda EVF är mer fördelaktigt eftersom det förbrukar mindre ström och skulle inte lida så mycket när i direkt solljus. Med J1, är du helt beroende på LCD-skärmen.

Den stora nackdelen med V1 är avsaknaden av en inbyggd blixt, ett vanligt inslag i kompaktkameror som också förekommer i J1. Utan blixt, kan du inte få tillräcklig belysning för dina motiv. Vad Nikon ger i V1 är en tillbehörsport där du kan plug-in en extern blixt samt andra tillbehör som GPS-mottagare och stereomikrofoner. V1 ger dig mycket mer alternativ men få blixten separat är redan en extra kostnad, för att inte tala om att blixten är dyr samt. J1 får inte vara så flexibla som V1 men du får blixten inbyggd redan.Slutligen har V1 både mekaniska och elektroniska fönsterluckor. J1 har endast en elektronisk slutare precis som de flesta kompaktkameror. Mekaniska luckor är normalt återfinns i DSLRs där de mekaniskt täcker sensorn att begränsa mängden ljus som kommer in. Den mekaniska slutaren av V1 är inte i stånd att extremt snabba slutartider, men bör kunna ge renare bilder på de lägre slutartider. När man använder den elektroniska slutaren, kapaciteten hos V1 och J1 är ungefär lika.

Sammanfattning:

V1 är större än J1

V1 har en elektronisk sökare medan J1 inte

J1 har en inbyggd blixt medan V1 inte

V1 har en tillbehörsport medan J1 inte