Skillnaden mellan DLP och LCD-projektorerDLP vs LCD-projektorer

DLP och LCD är de två stora displaytekniker som används främst i dagens 's färgade digitala projektorer. Faktum är att nästan alla projektorer som säljs på marknaden använder en av dessa två typer. Båda dessa tekniker är i stor utsträckning används i att göra bildskärmar såsom TV, bildskärmar , särskilt, projektorer.

Efter att ha sagt allt detta, DLP och LCD är främst hanteras när man försöker handla digitala projektorer, och om du inte är bekant med båda, är du ofta kvar förvirrad, utan att veta vilken av de två är bättre. Människor är ofta undrar vilken typ av projektor för att köpa.

Var och en har sina egna fördelar och nackdelar, och det lönar sig att veta vad DLP och LCD varje erbjudande. Det är genom denna kunskap som du faktiskt kommer att veta vilken som är anpassad för dina behov.

DLP är en förkortning för Digital Light Processing. Varumärket ägs av TI (Texas Instruments), ett bolag redovisas som en utvecklare / tillverkare av halvledare och datorutrustning.

DLP är en teknik som används i bakprojektion TV. Den ersatte de en gång populära CRT bakre projektorer och nu tävlar mot platta bildskärmar, såsom plasma och LCD i HDTV industrin. Det är också i stort sett används i projicera rörliga bilder i digital bio.

Denna teknik är baserad på reflekterande egendom speglar. DLP-baserade projektorer har marker som består av otaliga speglar, och dessa speglar representerar pixlar. Det projicerade ljuset från lampan syftar på den spegelförsedda ytan av chipet. Speglarna reflekterar sedan ljuset bort eller mot linsen väg, vrida pixlar på eller av.

Liquid Crystal Display, eller mer helt enkelt kallas LCD, är en annan typ av digital projektion teknik. Så det fungerar är egentligen enkel. Denna typ av projektor har typiskt tre glasskivor (blå, grön och röd). De tre färgerna är signalkomponenter video, och matas till projektorn. Bildelement, så kallade pixlar, antingen låta ljus passera igenom eller inte. I själva verket modulerar processen ljus, och gör den lämpliga visning av bilder.Skillnaderna i resultat är smala mellan de två teknikerna, och dessa skillnader är naturligt följd av sina respektive metoder för att modulera ljus och bilder.

LCD 's stor brist är den' skärm dörr '-effekt. Pixlar har luckor mellan andra pixlar. Således är effekten av att titta på LCD projicerade skärmar som att titta genom en skärm dörr. Men dessa brister är betydligt försumbar på högre upplösning utrustning.

Med DLP, å andra sidan, är kantdefinitionen mjukare, på grund av dess reflekterande sätt att visa bilder. Kontrasten är också betydligt bättre jämfört med LCD. Detta är en av anledningarna till DLP gynnas mer av hemmabioentusiaster. Den stora nackdelen med DLP är potentialen 'regnbågseffekt' att det kan generera. Spinnfärghjulet i dem producerar snabba förändringar av ljus. Vissa människor upptäcka dessa snabba förändringar, och de kan orsaka huvudvärk och eyestrains.

Omvänt, levererar LCD konstant rött, blått och grönt bilder samtidigt. Därför en persons 'ögon vann' t verkligen ansträngd från plötsliga förändringar av ljus.

Vid den aktuella tiden, LCD och DLP är hals och nacke, och det hela handlar om personliga preferenser och åsikt. Endast tiden kan utvisa vilken av de två kommer att vara kvar i dammet, eller gå vidare till att bli den främsta teknik som används i digital projektion.

Sammanfattning:

1. LCD och DLP skiljer sig på det sätt de modulera ljus. LCD använder glasskivor, medan DLP använder en yta full av speglar.
2. DLP genererar en mjukare kantskärpa, medan LCD är vanligtvis skarpare, men kan orsaka en 'skärm dörr' -effekt i bilderna på grund av alltför definierade pixlar.
3. DLP har bättre kontrast än LCD, vilket gör det mer lämpligt för hemmabio set ups.