Skillnaden mellan WiMAX och Wi-FiWiMAX vs Wi-Fi

WiMAX och Wi-Fi är trådlös teknik. 'WiMAX' står för 'Global Interoperability för Microwave Access' och 'Wi-Fi' står för 'Wireless Fidelity'. De skiljer sig från varandra på många sätt. I denna artikel kommer vi att diskutera WiMAX IEEE 802. 16 och Wi-Fi 802. 11.

En av de viktigaste skillnaderna är det område där de är verksamma. WiMAX kan användas för långa avstånd. Det ger bredband till olika intervall, cirka 30 km. Tjänsten tillhandahålls från en central plats, och anslutnings är innanför eller utanför tjänsten radie plus människor som rör sig i bilar, etc., precis som en mobiltelefon. Wi-Fi, men används för att tillhandahålla anslutning till en mindre yta, säg, runt 250. Det används för att tillhandahålla anslutning till kortare intervall som i ett kontor eller hem.

WiMAX har två olika versioner; fasta och mobila versioner. Den mobila versionen är 802. 16 m och kan ersätta CDMA och GSM-teknik. Den fasta versionen är 802. 16d, och 802. 16e används för hemmabruk, medan Wi-Fi som finns i 802. 11 familjer har många versioner som 802. 11a, 802. 11b, 802. 11g och 802. 11n

Wi-Fi fungerar i spektrum som är olicensierad. Det kan störa varandra och med trådlösa telefoner också. Det kan fungera i okontrollerade miljöer tillsammans med Bluetooth, walkie-talkie, och ibland mikrovågsfrekvenser också. Detta resulterar i en kraftfull enhet, och en som är närmare åtkomstpunkten få mer samtalstid än sin beskärda del. Medan WiMAX utvecklades på ett sådant sätt att det kräver en licens. Frekvenserna och licens måste köpas. Dessa frekvenser är mer kraftfulla och ett högre område. Det har mer av kontrollstyrning och kan användas för kabel, Internet och DSL. Det hjälper att tillhandahålla tjänster som video, data, röst, etc.Några nya spektrum som är licensierade som 700MHz är tillgängliga för WiMAX men inte för Wi-Fi. Således, så småningom WiMAX blir mer populärt som det kan verka i denna frekvens, medan Wi-Fi inte kan och kan förlora sin popularitet.

Sammanfattning:

1. 'WiMAX' står för 'Global Interoperability för Microwave Access'; 'Wi-Fi' står för 'Wireless Fidelity'.
2. WiMAX ger trådlös bredbandsanslutning för långa avstånd; Wi-Fi ger korta avstånd, trådlöst bredband oftast inom ett kontor eller hem.
3. WiMAX är mer kontrollerad och kräver en licensierad spektrum; tjänsten distribueras av tjänsteleverantörerna. Wi-Fi kan arbeta i en mindre kontrollerad miljö; det fungerar i en olicensierad miljö och är mindre kontrollerad. Dessutom slutanvändarna måste köpa enheterna.