Skillnaden mellan GPS och plotterGPS vs plotter

Navigation har gått en lång väg från kompasser och kartor över de gamla dagar till mer avancerade system som GPS och kartplottrar. Men ofta utbytbara användning av GPS och kartplottrar kan få folk förvirrade om vad de egentligen är och hur de skiljer sig åt. 'GPS' står för 'Global Positioning System', som är sammansatt av en grupp av satelliter som kretsar runt jorden och konstant överföring positionsdata. Detta tas emot av en GPS-mottagare som sedan kunna beräkna dess läge från positionerna för satelliterna. En plotter, å andra sidan, är typiskt en fristående dator som är i stånd att visa en karta och plotta betydande föremål eller platser på den.

En GPS-mottagare kan endast ge longitud och latitud för din aktuella position och kan inte ge någon sammanhang där du är. Det är där plottern kommer in. Det tar dessa koordinater och markerar den på kartor lagrade i dess minne. Du kan sedan söka efter platser och ställa in en destination. Avancerade plottrar har även möjlighet att föreslå en optimal rutt till din destination genom att beräkna tillryggalagda sträckan. Vissa kan även ta andra faktorer som trafik, enkelriktade vägar, och även oväntade blockeringar orsakade av olyckor i beaktande för att ge den snabbaste vägen.

På grund av deras kompletterar varandra, är GPS-chips ofta inbäddad i plottrar att skapa en allt-i-ett navigationspaket. Detta är vad vi kallar vanligen kallas GPS navigatorer. Fortfarande finns det GPS-bara enheter som ofta används endast av erfarna navigatörer som vet hur man läsa av koordinaterna och rita dem på en vanlig karta.Plottrar är inte bara användbart i GPS-navigering, men även i andra positions applikationer. Större fartyg använder plottrar att förse kaptenen med en örn 'öga syn på sitt skepp och andra fartyg runt honom. Plottrar kan även få hastigheterna av fartygen och förutsäga var de kommer att vara i en liten stund. Detta är ett mycket användbart verktyg med tanke på hur trångt vissa hamnar kan få och den långa, bromssträckor som krävs av stora fartyg för att förhindra mycket dyra kollisioner.

Sammanfattning:

1. GPS bestämmer din position medan en plotter ger dig en grafisk bild på samma sätt som en karta.
2. plottrar är mycket lättare att använda än vanliga GPS-enheter.
3. plottrar har vanligtvis en inbyggd GPS-mottagare.