Skillnaden mellan HD-DVD och Blu-rayHD-DVD vs Blu-ray

HD-DVD (High Definition / Density DVD) och Blu-ray var de två formaten som syftade till att ersätta vanliga DVD-skivor. Oförmågan av förespråkarna för båda sidor har utlöst ett format krig som påminner om VHS vs Betamax krig för några decennier sedan. Kriget mellan HD-DVD och Blu-ray har upphört ett par år tillbaka, och Blu-ray har segrat. Sedan dess har HD-DVD-enheter och media gradvis försvunnit, och filmer inte längre ut i det formatet bortsett från vissa begränsade serier.

När det gäller tekniken bakom HD-DVD och Blu-ray, du 'skulle vara förvånad över att veta att de två använda exakt samma blå laser. Den största skillnaden mellan de två är i hur nära de packa data åt skivan. HD -DVD använde samma stigning som vanliga dvd-skivor, men mycket hårdare planen används av Blu-ray innebar att de två formaten är inte kompatibla. den positiva sidan av att ha en tätare pitch är förmågan att pressa mer data på ett enda lager. Varje skikt av en HD-DVD-skiva rymmer 15 GB av data, medan ett skikt av en Blu-ray-skiva kan lagra 25 GB. en högre datakapacitet kan Blu-ray-skivor för att hålla en mycket mer innehåll, även hålla stereoskopiska 3D-filmer.

Eftersom HD-DVD gick med samma stigning som vanliga dvd-skivor, är det också möjlighet att använda samma djup för dataskiktet av 0,6 mm. Blu-ray krävs en mycket grundare plats vid 0,1 mm bara för att göra det möjligt för laser för att plocka upp data. Den extremt grunda placeringen av datalagret i Blu-ray-skivor visat sig vara problematiskt som små repor, som kan tolereras av DVD och HD-DVD, kan lätt förstöra en Blu-ray-skiva. Även caddies ursprungligen försökte att förhindra skador, den slutliga lösningen på problemet var en hård beläggning teknik för att skydda skivan från oavsiktliga repor. Även om detta innebar att Blu-ray-skivor var dyrare att producera, verkar det värt med den ökade kapaciteten.Ett drag som Sony gjort är att inkludera en Blu-ray-spelare i sin PlayStation 3 konsol. Det var då en chansning eftersom formatkriget utfrågningens 't över ännu, och det ökade priset på Playstation 3 avsevärt. Det var också ett drag för att driva Blu-ray framåt som Playstation' s popularitet innebär att många kommer att köpa det oavsett Blu-ray-spelare och därmed köpa Blu-ray media eftersom de redan har spelaren.

Sammanfattning:

1. Blu-ray vann formatkrig, och HD-DVD är nu upphört.
2. Blu-ray har en mycket högre kapacitet media än HD-DVD.
3. Blu-ray 's datalager är mycket närmare ytan än HD-DVD' s.
4. Blu-ray-skivor är dyrare att tillverka.